INEOS Phenol gebruikt de solden om een werknemer te ontslaan

De directie van INEOS Phenol respecteert het sociaal overleg niet en ontslaat een personeelslid gedurende een verdachte periode. Meer uitleg.

INEOS profiteert van de solden

Tijdens een korte periode is de bescherming van de werknemersvertegenwoordigers tegen ontslag beperkt. In dit opzicht is het duidelijk dat de directie van INEOS Phenol deze periode heeft aangegrepen om een werknemer te ontslaan. Deze werknemer kreeg nochtans geen enkele negatieve evaluatie. In de ogen van de directie lijkt zijn enige gebrek dat hij een werknemersvertegenwoordiger is.

Verwachtingen van de werknemers: respect en rechtvaardigheid

De werknemers van INEOS Phenol vinden het ontslag van hun collega onrechtvaardig. Ze vinden het ook weerzinwekkend dat een winstgevende multinational als hun bedrijf gebruikmaakt van "de solden" om een afgevaardigde te ontslaan. Om hun solidariteit te betuigen en te tonen dat ze het beu zijn, organiseren ze sinds 9 januari een piket aan de poorten van de fabriek.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront steunt de werknemers en eist de re-integratie van de ontslagen werknemer of de betaling van een compensatievergoeding. De werknemers vragen ook een verandering in het management. Als gevolg van dit conflict worden de tongen losser in het bedrijf: de directie van de vestiging in Beveren heeft absoluut geen enkel respect voor haar werknemers en hun vertegenwoordigers. Er is geen enkel overleg, wijzigingen worden opgelegd en de sfeer in de fabriek is onhoudbaar.

Van werkgeverskant? Oost-Indisch doof

Het is een bittere vaststelling: de directie van INEOS Phenol lijkt geen conclusies te trekken uit de lopende actie. Erger nog, zij antwoordt niet op de eisen van de werknemers en stelt aanpassingen voor in de werkorganisatie: meer flexibiliteit en meer polyvalentie. Met andere woorden, INEOS Phenol valt eerst de syndicale ploeg aan om vervolgens ook de arbeidsvoorwaarden van het personeel aan te pakken.

Het is onnodig te zeggen dat, als het gaat om sociaal overleg en respect, INEOS zijn houding moet herzien.

Het werkgeversvoorstel massaal verworpen door de werknemers

Na een dag onderhandelen, heeft de directie een voorstel geformuleerd op 29 januari dat werd voorgelegd aan de werknemers. Hun standpunt is duidelijk: 78% heeft het voorstel verworpen. De staking gaat dus verder.