Solidariteit met de raffinaderijarbeiders van de Co-op Refinery in Canada

Al een half jaar worden zo’n 800 leden van de petroleumvakbond Unifor, werkzaam in de olieraffinaderij Co-op in de stad Regina, in Saskatchewan – Canada – buitengesloten van hun werk. Deze lock-out wordt door de werkgevers opgezet om de vakbondsleden te dwingen om alsnog slechtere pensioenvoorwaarden te aanvaarden, nadat deze werknemers dit in het najaar van 2019 geweigerd hadden. Volgens Unifor kan dit winstgevend bedrijf het huidig pensioenregime nochtans best dragen.

In ons artikel van 23 januari over dit sociaal conflict meldden we reeds dat de voorzitter van Unifor, Jerry Dias, samen met 13 andere vakbondsleden werd gearresteerd aan een piket, die men had opgesteld bij de olieraffinaderij Co-op Refinery complex in Regina in Canada.

Intussen liep een onderhandelingspoging op een sisser af: de werkgevers binnen de federatie Co-op weigeren om ook maar een duimbreed toe te geven. Nu zet Unifor druk op de eerste minister van de provincie Saskatchewan opdat die de werkgevers ertoe zou dwingen de werknemers weer aan het werk te zetten onder de voorwaarden van de bemiddelaars.

Om de druk op te voeren en tot een oplossing te komen, heeft Unifor haar sympathisanten en internationale partnerorganisaties, waaronder ABVV Petroleum, om solidariteit te betuigen. ABVV Petroleum heeft reeds haar leden opgeroepen om het platform https://www.boycottco-op.ca/ te ondertekenen als teken van steun aan de getroffen werknemers.

Foto: Unifor (https://www.boycottco-op.ca/)