Waar gaat ons geld heen? Afspraak op naarhetparadijs.be

Barbados, Palau, Trinidad en Tobago…paradijselijke bestemmingen die ons doen dromen. Nog meer in 2020, nu we door de gezondheidscrisis minder kunnen reizen. Alhoewel, dat geldt misschien voor ons, maar niet voor het grote geld. Grote vermogens blijven hun centen zonder beperkingen naar fiscale paradijzen sturen. De overheid loopt daardoor heel wat essentiële inkomsten mis. Dat is het principe van belastingontwijking.

In 2019 liep de Belgische staat 30 miljard euro aan belastinginkomsten mis door belastingontduiking, fiscale faude dus. Maar daarnaast werden er voor 172 miljard euro  financiële transacties aangegeven, met een belastingparadijs als eindbestemming. Zo’n 790 Belgische bedrijven waren hierbij betrokken. Dankzij hun advocaten, boekhouders en bedrijfsrevisoren slagen bedrijven en grote vermogens erin deze belastingontwijking voor een groot stuk ‘legaal’ te maken, maar dat maakt het nog niet legitiem!

Voor meer fiscale rechtvaardigheid

De fiscale inkomsten die België hierdoor kwijtspeelt hebben gevolgen voor ons allemaal. In de eerste plaats is het natuurlijk fundamenteel oneerlijk ten aanzien van de gewone burgers die correct hun belastingen betalen. Maar het heeft ook grote gevolgen voor onze sociale zekerheid. Sterkere openbare diensten, kwaliteitsvolle gezondheidszorg, en eerlijke sociale uitkeringen: het is allemaal perfect mogelijk. Op voorwaarde dat ons land van fiscale rechtvaardigheid een prioriteit maakt en een einde maakt aan het gunstregime voor grote vermogens.

Als ABVV willen we dat er lessen getrokken worden uit deze gezondheidscrisis. Wat mank loopt in ons land moet worden aangepakt. En dat is zeker zo voor fiscale onrechtvaardigheid!

Wil je meer weten? Surf snel naar naarhetparadijs.be