Samen tegen geweld op de werkvloer

‘Geen mentaal welzijn met geweld’. Onder die naam lanceert de internationale vakbond UNI Global Union een nieuwe campagne, naar aanleiding van de Internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen op 25 november.

2020 was een moeilijk jaar voor ons allemaal, maar voor vrouwelijke werknemers was het extra zwaar. Volgens de VN Vrouwen steeg het huiselijk geweld met meer dan 20 procent. De Internationale telecommunicatie unie (ITU) stelt dat ook online geweld tegen vrouwen in sommige plaatsen met 50 procent gestegen is. Het gaat dan om bedreigingen, seksuele intimidatie, stalking, zoombombing (hackers die inbreken in zoommeetings en vaak pornografische beelden tonen) of sextrolling. En veel eerstelijnswerkers, voor een groot deel vrouwen, waren sinds de start van de pandemie minstens één keer per week slachtoffer van geweld door klanten of patiënten. In veel gevallen gaat het dan om fysieke aanvallen of verbaal geweld.

Geweld heeft een belangrijke invloed op het mentaal welzijn op lange termijn. Van een posttraumatische stress stoornis (PTSS) tot depressie of angststoornissen, het heeft een sterke impact op ons welzijn en kan ook lijden tot drugs- of alcoholmisbruik. Daarnaast beperkt het onze mogelijkheden, onze productiviteit en de bijdrage die we aan de gemeenschap kunnen leveren. In andere woorden, met geweld is er geen mentaal welzijn, en de COVID-19 crisis heeft dit probleem versterkt.   

Als vakbond kunnen wij hier mee iets aan doen. We kunnen het bewustzijn rond dit probleem versterken en overheden steunen om de ILO conventie en aanbeveling over uitbanning van geweld op de werkplaats te ratificeren en in de praktijk om te zetten.

Daarom roepen we iedereen op om deze strijd te steunen en solidair te zijn met werkneemsters. Samen staan we sterker en kunnen we zorgen dat geweld op de werkvloer aangepakt wordt.