"Defend The Defenders" klaagt de aantasting van vakbondsrechten aan

Elk jaar, op 10 december, stelt Defend The Defenders schendingen van de mensenrechten over de hele wereld aan de kaak. Dit platform, dat is samengesteld uit verschillende sociale bewegingen, vestigt de aandacht op verschillende activisten die in 2020 door hun acties in de schijnwerpers hebben gestaan. Onder hen is de situatie van Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV Antwerpen, onlangs veroordeeld wegens een actie tijdens een nationale stakingsdag.

10 december is de Dag van de Mensenrechten. Het is dan ook logisch dat het platform "Defend The Defenders" (voorheen "Stop the killings") deze datum heeft gekozen om schendingen van de mensenrechten en sociale bewegingen over de hele wereld aan de kaak te stellen. Dit platform, dat bestaat uit vakbonden, ngo's en solidariteitsbewegingen, waaronder onze centrale, richt zich op verschillende zaken die het jaar 2020 hebben gekenmerkt. De campagne zal zich onder meer richten op Colombia, Guatemala, Honduras en de Filippijnen. Maar ook de situatie van Bruno Verlaeckt, voorzitter van het ABVV Antwerpen, die vorig jaar werd veroordeeld wegens een actie tijdens een nationale staking in de haven van Antwerpen, komt aan bod. Een actie zonder buitensporig geweld en georganiseerd met respect voor de veiligheid die in ons land verre van de eerste was.

Vakbondsleden, geen criminelen!

Sociale bewegingen en vakbondsacties staan in België onder druk. Na de veroordeling van Bruno Verlaeckt veroordeelde justitie op 23 november ook 17 vakbondsleden van het ABVV, waaronder huidig ABVV-voorzitter Thierry Bodson. Ze zijn allemaal veroordeeld omdat ze zich op een dag van nationale staking naar een wegblokkade hebben begeven. Dit besluit is een uiterst ernstige aanval op het stakingsrecht en een bedreiging voor iedereen die deelneemt aan een mobilisatie in de openbare ruimte.

Neem deel aan de foto-challenge

Tegen zulke aantastingen van de mensenrechten en vakbondsrechten, die aan de kaak worden gesteld door "Defend the Defenders", wordt een actie opgezet die dit jaar online zal plaatsvinden! Om mensenrechtenverdedigers over de hele wereld aan te moedigen en onze ministers aan te sporen actie te ondernemen om mensenrechtenactivisten en sociale bewegingen te beschermen, nodigen zij activisten uit de hele wereld uit om deel te nemen aan een foto-uitdaging. Voel je vrij om bij te dragen zoals onder anderen Geoffrey Goblet, onze Algemeen-Secretaris, reeds deed. 

Schrijf hiervoor "Defend the Defenders" op je linkerhand en maak een foto door je hand voor je mond te leggen, die je vervolgens publiceert met #DefendTheDefenders. Let op, bij een selfie verschijnt je foto vaak in spiegelbeeld. Je vindt de informatie op de volgende pagina.

Je foto wordt dan opgenomen in een video die op 10 december wordt uitgezonden op sociale netwerken. 

Lees ook : 

De open brief medeondertekend door de Algemene Centrale - ABVV