Israëlische overheid legt Palestijnse mensenrechtenorganisaties aan banden

De Israëlische regering beschouwt zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties, waaronder directe partners van Belgische ngo's, voortaan als ‘terroristische organisaties’. Een actie die door internationale mensenrechtenorganisaties unaniem veroordeeld wordt. Ook de Algemene Centrale en 16 Belgische ngo’s roepen op tot actie. 

De meeste van deze organisaties waren in het verleden reeds het doelwit van lastercampagnes, maar met deze nieuwe stap worden ze werkelijk vleugellam gemaakt. Voortaan heeft de Israëlische regering het recht om repressieve maatregelen te nemen, die niet alleen de werking van deze organisaties  maar ook de veiligheid van hun medewerkers in gevaar kunnen brengen.

Sinds de gebeurtenissen van mei 2021 in Palestina en Israël werd de Israëlische repressie tegen Palestijnse mensenrechtenorganisaties verder opgedreven. Terwijl het Israëlische apartheidsregime steeds sterker wordt en de Palestijnse Autoriteit steeds autoritairder, is de rol van deze organisaties juist van essentieel belang. Ze vormen het laatste bastion voor de verdediging van mensenrechten van Palestijnen. De internationale mensenrechtengemeenschap veroordeelt het optreden van Israël dan ook unaniem. 

De Algemene Centrale en de andere ondertekenende organisaties veroordelen met klem de maatregel van de Israëlische regering en verzoeken de Belgische regering en de Europese Unie om:

  • Te eisen dat de Israëlische regering de aanduiding van deze zes organisaties als "terroristische organisaties" onmiddellijk intrekt;
  • Te eisen dat de Israëlische regering stopt met het criminaliseren en belasteren van Palestijnse maatschappelijke organisaties;
  • Onmiddellijk alle nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van individuele NGO-medewerkers actief te monitoren en te verdedigen.
  • Het essentiële werk van Palestijnse maatschappelijke organisaties politiek en financieel te blijven steunen;

11.11.11, Actions in the Mediterranean, Association Belgo-Palestinienne, Broederlijk Delen, Algemene Centrale – ABVV, Centrale nationale des Employés, CNCD-11.11.11, De-Colonizer, Defence for Children International - België, Een Andere Joodse Stem, Mouvement Ouvrier Chrétien, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, SolSoc, Union des Progressistes Juifs de Belgique, Viva Salud, Vrede vzwFoto: bezoek van Belgische delegees aan de Palestijnse steengroeven

Het volledige artikel vind je op : www.denieuwewerker.be

foto: delegees van de AC bezoeken de steengroeven in Palestina