Hoe druk ik mijn stempel als afgevaardigde?

Vakbondsafgevaardigden kunnen niet om uitzendarbeid heen. Hoewel het gebruik van uitzendarbeid in principe op tijdelijke basis wordt toegestaan, is het gebruik ervan enkel maar toegenomen. Uitzendarbeid stelt iedere afgevaardigde voor tal van uitdagingen, maar wat steeds telt, zijn de rechten van elke werknemer in je bedrijf. 

Uitzendarbeid is een complexe materie. Het feit dat de uitzendkantoren de werkelijke werkgevers zijn van de uitzendkrachten, maakt het voor jou als afgevaardigde, en voor de betrokken werknemers, soms knap lastig - vooral als er zich onregelmatigheden voordoen. 

Het is steeds belangrijk om voor ogen te houden dat uitzendarbeid niet aangewend mag worden om de loon- en arbeidsvoorwaarden in het bedrijf te ondergraven, noch van de werknemers in vast dienstverband, noch van de uitzendkrachten. 

Ondanks deze uitdaging zijn er genoeg opportuniteiten voor vakbondsafgevaardigden om een positieve rol te spelen. Als vakbondsafgevaardigde kan je op verschillende manieren en op verschillende tijdstippen je stempel drukken op de toepassing van uitzendarbeid.  

  1. Waak over een goed onthaal van iedere uitzendkracht in je bedrijf. Een goed begin is reeds het halve werk. Zo kunnen fouten of zelfs rampen vermeden worden (denk aan arbeidsongevallen als gevolg van een gebrek aan beschermingsmiddelen). Is het contract correct? Kent iedereen z’n rechten en plichten? Zijn de veiligheidsprocedures duidelijk? … 

  1. Wees bereikbaar voor uitzendkrachten en neem hun belangen ter harte. Uitzendkrachten hoeven geen concurrentie te betekenen voor de werknemers in vast dienstverband. In tegendeel: door ieders belang te behartigen, staan alle werknemers samen sterker. 

  1. “Gelijk loon voor gelijk werk”. Bedrijven durven al eens slordig te zijn met de financiële voordelen van hun tijdelijke werknemers. Sleutelprincipes als gelijk loon voor gelijk werk helpen je om het overzicht te bewaren: indien uitzendkrachten aan de gestelde voorwaarden voldoen, dan hebben zij doorgaans recht op dezelfde voordelen als hun collega’s in vast dienstverband! 

  1. Ken de wet- en regelgeving. Houd in de gaten dat het arbeidsreglement up-to-date blijft. Uitzendarbeid blijft in principe de uitzondering en is aan voorwaarden verbonden. Voornamelijk cao 108 is belangrijk voor vakbondsafgevaardigden om de correcte toepassing van de uitzendarbeid in hun onderneming te beoordelen. 

  1. Stel regelmatig vragen aan je werkgever. In sommige sectoren of bedrijven moet de werkgever een akkoord van de vakbonden krijgen vooraleer uitzendarbeid ingezet kan worden. Bovendien dient uitzendarbeid steeds gemotiveerd te worden. De financieel-economische situatie van een bedrijf kan veranderen, dus vraag het steeds aan de werkgever. 

  1. Evalueer binnen de overlegorganen regelmatig de toepassing van uitzendarbeid en de rechten van de uitzendkrachten. Als afgevaardigde moet je daar informatie en cijfers over kunnen krijgen, bijvoorbeeld op basis van de jaarrekeningen. Analyseer deze om syndicale eisen vorm te geven. Pols ook naar de verwachtingen van de betrokken werknemers en bespreek hun welzijn in het CPBW. 

Voor meer info kan je terecht op www.rechtenuitzendkracht.be