101 ballonnen voor de rechten van verdrukte werknemers

Het is vandaag Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. In het Florealcentrum in Blankenberge buigen 100 vakbondsvertegenwoordigers uit de hele wereld zich over een fundamenteel onderdeel van de mensenrechten: de rechten van werknemers.

Het is vandaag Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. In het Florealcentrum in Blankenberge buigen 100 vakbondsvertegenwoordigers uit de hele wereld zich over een fundamenteel onderdeel van de mensenrechten: de rechten van werknemers.

De deelnemers aan de internationale ontmoeting komen uit alle hoeken van de wereld. Er zijn vakbondslui uit Colombia, Peru en Cuba, uit India, uit Zuid-Afrika en Rwanda, uit Indië en Palestina en uit verscheidene Europese landen.

Twee onderwerpen staan op de agenda.

Het eerste handelt over de strijd voor de rechten van huishoudwerksters. Hun arbeidsvoorwaarden zijn van de allerslechtste, overal in de wereld. Sinds de Internationale Arbeidsorganisatie, IAO, de conventie 189 uitvaardigde over de rechten van huishoudsters, voert de internationale vakbeweging campagnes om die conventie ook te doen ratificeren. Met succes, want na twee jaar acties hebben 16 landen de conventie ondertekend. 10 miljoen huishoudsters hebben ondertussen meer en betere rechten. Dat wil onder meer zeggen, recht op waardig loon, recht op fatsoenlijke werktijden en op rustdagen, verbod op kinderarbeid, en ook het recht om zich in vakbonden te organiseren.

Het tweede onderwerp handelt precies over de vrijheid van vakbonden om op te komen voor de rechten van werknemers. In tal van landen worden vakbonden verboden en zijn actievoerders het slachtoffer van harde repressie. Peru en Colombia, twee landen die op de ontmoeting aanwezig zijn, hebben de trieste reputatie vakbondsleiders systematisch gevangen te zetten of te vermoorden. Tegelijk worden in rijke, geïndustrialiseerde landen de syndicale rechten steeds meer aan banden gelegd. Dat gebeurt in zijn meest uitgesproken vorm door het verbieden van stakingen door middel van kortgedingen en dwangbevelen.
Om 17.30 uur heeft een symbolische actie plaats. Het internationale gezelschap laat 101 ballonnen op, een signaal dat arbeidsrechten elementaire mensenrechten zijn.

Deze internationale bijeenkomst heeft plaats aan de vooravond van het statutair congres van de Algemene Centrale-ABVV. Je kunt het congres volgen op de website accg.be, via onze facebookpagina of via twitter.