Onze prioriteiten voor de komende jaren

De Algemene Centrale-ABVV hield in december laatstleden haar statutair congres. 700 vakbondsmilitanten spraken zich uit over de standpunten en de gedragslijnen die onze centrale voor de volgende vier jaar zal aannemen. We spreken over speerpunten. Over welke gaat het? Wat zijn onze doelstellingen? Laten we samen de belangrijkste punten overlopen.

De Algemene Centrale-ABVV hield in december laatstleden haar statutair congres. Een belangrijke gebeurtenis in de democratische besluitvorming. 700 vakbondsmilitanten verzamelden in Blankenberge om alle leden van onze gewestelijke afdelingen te vertegenwoordigen. Zij spraken zich uit over de standpunten en de gedragslijnen die onze centrale voor de volgende vier jaar zal aannemen. We spreken over speerpunten. Over welke gaat het? Wat zijn onze doelstellingen? Laten we samen de belangrijkste punten overlopen.

Het is belangrijk om te weten dat de vakbondsafgevaardigden zich hebben uitgesproken over deze speerpunten. Zij hebben hun mening kunnen geven en hebben verbeteringen of aanvullingen kunnen aanbrengen. Daarna werd er gestemd. De definitieve tekst weerspiegelt dus heel getrouw wat er leeft binnen onze centrale.

Kwaliteitsbanen voor iedereen

De tewerkstelling is de kern van ons syndicaal werk. Natuurlijk willen wij werk, maar nog meer willen wij kwaliteitsbanen die de werknemers in staat stellen waardig te leven. Daarom moet de voltijdse arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur de norm blijven. Maar de onzekere jobs winnen steeds meer veld: uitzendarbeid, de terbeschikkingstelling en de onderaanneming, om nog maar te zwijgen over de sociale dumping. Al deze onzekere tewerkstellingsvormen zorgen ervoor dat de werknemers uitgeknepen worden als citroenen, dat zij tegen elkaar uitgespeeld worden, enkel in het belang van de werkgever. We stellen dit misbruik niet alleen aan de kaak; we schuiven ook oplossingen naar voren.

Het spreekt voor zich dat wij die kwaliteitsbanen eisen voor iedereen, mannen en vrouwen. Het is onaanvaardbaar dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk uitvoeren of dat een vrouw benadeeld wordt omdat zij van moederschapsverlof geniet.
Als vakbond letten we er eveneens op dat de nieuwe technologieën de gezondheid van de werknemers niet schaden en dat deze technologische innovaties werkgelegenheid creëren. Wij zijn eveneens een vurige voorvechter van een duurzame economie die duurzame tewerkstelling genereert.

Lonen, sociale zekerheid en fiscaliteit

Het is niet logisch dat de rijkdom die de werknemers produceren steeds meer wegvloeit naar de aandeelhouders en steeds minder dient om arbeid te belonen. Vrije loononderhandelingen zijn een essentieel element die de regering en de patroons aan de kant willen schuiven, maar wij willen hier niet van horen. Parallel hieraan is een rechtvaardige fiscaliteit eveneens essentieel.

Bovendien is federale solidariteit voor ons een fundamenteel element. Wij vinden dat de sociale zekerheid, de sociale wetgeving en het sociaal overleg federale materies moeten blijven. Dit is de enige manier om de solidariteit tussen alle werknemers te vrijwaren. Wij volgen de overdracht van de bevoegdheden natuurlijk op de voet en passen onze werking in functie hiervan aan.

Gezondheid en veiligheid

Voor de politici is het evident: omdat we langer leven, moeten we langer werken. Maar ze vergeten rekening te houden met de levensverwachting in goede gezondheid. Voor een arbeiderscentrale als de onze is dit ontoelaatbaar. Belastend werk, nacht- of ploegenarbeid zijn eveneens factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Net om die reden moeten stelsels zoals het brugpensioen en het vervroegd pensioen behouden blijven. Het is bovendien onbegrijpelijk dat ze ons langer willen doen werken terwijl de werkgevers niets doen om hun werknemers langer actief te houden. We verzetten ons ook tegen het feit dat er voor nacht- en ploegenarbeid, die toch zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, loonsubsidies worden toegekend waardoor deze arbeidsstelsels bijzonder aantrekkelijk worden voor de werkgevers.

Vrije onderhandelingen en vrije vakbondsactie

Het motto van onze vakbond zou het volgende kunnen zijn: we onderhandelen zolang het kan, we voeren actie zodra het moet. We moeten daarom onze acties schoeien op de leest van specifieke sectoren zoals de diensten, de social profit en de bouw. Om die reden zijn wij steeds op zoek naar nieuwe actievormen, aangepast aan elke sector.

Europa en de wereld

Een sociaal Europa, dat blijft onze doelstelling. Alles begint bij de voortzetting van onze strijd tegen alle vormen van sociale dumping. Maar we komen ook tussen via de Europese ondernemingsraden. Zij spelen een belangrijke rol om de vakbondsactie op het Europees niveau te tillen.
Wij engageren ons ook in de Europese burgerbewegingen die actie voeren voor een Europa dat investeert in werk en duurzame economie, in sociale vooruitgang en bescherming.

Daarnaast blijft de internationale solidariteit voor ons van het grootste belang. We steunen daarom vakbonden in meer dan 10 landen, we helpen hen een syndicale werking uit te bouwen en de rechten van hun werknemers te verdedigen.

Met deze speerpunten zullen we dus genoeg te doen hebben de komende 4 jaar. Maar we slaan de handen vanaf vandaag al ineen om ze concreet te maken. Het is een werk van lange adem en we weten dat het ons alleen maar zal lukken met de steun van onze 430.000 leden.

Meer over onze speerpunten

Meer info over het statutair congres