Spreek nu, tijdens de volgende OR, al over de sociale verkiezingen

De campagne voor de sociale verkiezingen 2016 is begonnen. We zijn momenteel in de fase “op zoek naar kandidaten”. Wij rekruteren nu onze afgevaardigden van morgen. In december een nieuwe mijlpaal in de procedure, namelijk dag X-60 , dit wil zeggen de datum waarop de werkgever moet laten weten hoe hij de sociale verkiezingen wil organiseren in het bedrijf. Maar om onaangename verrassingen te voorkomen, raden wij aan, om nu al het punt sociale verkiezingen aan te kaarten op de volgende OR van uw bedrijf.

60 dagen voor de aanplakking van alle informatie over de sociale verkiezingen moet de werkgever bekendmaken hoe hij in zijn onderneming de sociale verkiezingen wil organiseren, wanneer, met welke technische bedrijfseenheden, volgens welke oprichtingsdrempels. Dat is de welbekende dag ‘X – 60’. Maar vakbondsmensen doen er goed aan die datum niet af te wachten.

Vermijd onaangename verrassingen, kijk vooruit !

Plaats het punt « sociale verkiezingen » op de agenda van de OR van oktober (of het CPBW als er geen OR is). Wacht niet tot het te laat is om de directie uit te horen over haar plannen betreffende de Technische bedrijfseenheden (T.B.E.’s) en de datum voor de verkiezingen. Als we deze deadline afwachten en de verstrekte info willen betwisten, dreigen we in tijdsnood te geraken om te reageren.
Dit is de reden waarom je best zelf het initiatief neemt om dit punt VÓÓR de maand december op de dagorde te plaatsen. Niets houdt ons tegen om voorstellen te doen in verband met de datum van de verkiezingen en de vaststelling van de T.B.E.’s. Vraag eveneens inlichtingen over de jongste becijferde ramingen van het totaal aantal werknemers, en ook over de opsplitsing per categorie, ook al kunnen de definitieve cijfers ietwat verschillen.

Wil je kandidaat zijn ? Meer info