ABVV Social profit betoogt op vrijdag 10 juni

... voor jobs, koopkracht en werkbaar werk

Op vrijdag 10 juni betogen de werknemers uit de Vlaamse social profit voor jobs, koopkracht en werkbaar werk. Er wordt verzameld om 10u30 aan het Centraal Station van Brussel. Nadien gaat het richting Martelarenplein, waar de vakbonden hun eisenbundel zullen afgeven aan de Vlaamse Regering.

In de Vlaamse social profit-sectoren (gezinszorg, opvoedingsinstellingen, sociale economie, …) wordt vijfjaarlijks een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) onderhandeld. In zo een VIA maken vakbonden, werkgevers en de overheid afspraken over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector. Het vorige akkoord liep af in 2015. Hoog tijd dus om naar een nieuw akkoord te gaan.

De prioriteiten voor het ABVV zijn: jobs, koopkracht en werkbaar werk:

JOBS

  • De vergrijzing, de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg, duizenden werkzoekenden op zoek naar een job in een maatwerkbedrijf, de torenhoge werkdruk … : de uitdagingen voor de zorg en de sociale economie zijn enorm. Maar de investeringen van de Vlaamse regering blijven achterwege. Wij pleiten resoluut voor jobs, jobs, jobs.

KOOPKRACHT

  • Koopkracht is de motor van onze economie. Maar de lonen in de social profit zijn laag. Bovendien kregen de werknemers een indexsprong te slikken. We willen een verhoging van de brutolonen en, eindelijk, een volwaardige eindejaarspremie.

WERKBAAR WERK

  • De federale regering verhoogt de pensioenleeftijd en schaft het brugpensioen zo goed als af. Hoog tijd om werk te maken van werkbare jobs. Jobs waarbij werk en gezin te combineren zijn. Jobs die fysiek haalbaar zijn.


Ondertussen stellen we vast dat de Vlaamse regering vooral aan sociale afbreuk doet. Zo besliste ze in mei de aanmoedingspremie voor landingsbanen voor heel wat werknemers af te schaffen. Deze premie beperkt het financieel verlies voor werknemers die op het einde van hun loopbaan deeltijds willen werken. De premie maakte deel uit van het VIA 2000. De werknemers kozen toen voor werkbaar werk in plaats van loonsverhoging.

De Vlaamse regering breekt nu eenzijdig in op dit sociaal akkoord. Dat is contractbreuk. In de toekomst kunnen enkel werknemers in zorgberoepen aanspraak maken op de premie. Onaanvaardbaar. Voor het ABVV is alle personeel waardevol. Iedereen werkt hard en heeft het recht het op einde van zijn loopbaan wat kalmer aan te doen.