Wapenstilstand maakt einde aan halve eeuw oorlog in Colombia

De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland juicht de ondertekening van de wederzijdse en definitieve wapenstilstand tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC toe. 

De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland juicht de ondertekening van de wederzijdse en definitieve wapenstilstand tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC toe, en eist van de Colombiaanse regering de onmiddellijke vrijlating van de 'vlinders' of politieke gevangenen, en een sterk optreden tegen het paramilitarisme.

Vandaag, op donderdag 23 juni 2016, onderschrijven president Santos en rebellenleider Timoteo Jiménez op Cubaanse bodem een historisch akkoord over hoe en wanneer de wapens zullen neergelegd worden, en over de garanties die de rebellen zullen krijgen om aan politiek te doen zonder vermoord te worden. Daarmee laait de hoop op vrede hoog op.

Maar zal president Santos ook de wapens van de paramilitairen en criminele bendes die haat en terreur zaaien onder de bevolking en die mensenrechtenactivisten, sociale en linkse politieke bewegingen aanvallen, doen zwijgen? Maart, april en mei waren bijzonder bloedige maanden. De Colombiaanse regering ondernam niets om de opflakkering van geweld de kop in te drukken.

Toch is dit een voorwaarde om de akkoorden van de vredesdialoog te kunnen toepassen, en de eerste voorzichtige stapjes te kunnen zetten naar een vrede met minder ongelijkheid, en meer sociale rechtvaardigheid. Daarvoor moeten ook de politieke gevangenen die onterecht vastzitten wegens het najagen van hun vredesidealen, zoals syndicale en boerenleider Huber Ballesteros, vrijgelaten worden.

Zopas werden nog 4 jongeren veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf omdat ze de straat op durfden komen. De recente boerenstaking werd bijzonder hardhandig aangepakt door de speciale politiemachten en liet verschillende doden, vele gewonden en politieke gevangenen na. 

De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland blijft solidair met haar sociale partnerorganisaties in Colombia, om samen mee te bouwen aan vrede en van de regering harde maatregelen te eisen.

________________________________________________________________________________________

Colombia is één van de gevaarlijkste landen ter wereld voor vakbondsdelegees. Meer info daarover in de ITUC Global Rights Index

De Algemene Centrale ABVV ondersteunt in Colombia de vakbond USO