Elk arbeidsongeval is een ongeval teveel

Jaarlijks sterven wereldwijd 2,2 miljoen werknemers door een arbeidsongeval of beroepsziekte. 28 april werd uitgeroepen tot internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Jaarlijks sterven wereldwijd 2,2 miljoen werknemers door een arbeidsongeval of beroepsziekte. 28 april werd uitgeroepen tot internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Een goeie zaak, ook al moet veiligheid en gezondheid een zaak van elke dag zijn voor de Algemene Centrale – ABVV. Elk arbeidsongeval is een ongeval teveel.

De Algemene Centrale – ABVV organiseert regelmatig vorming en studiedagen voor zijn delegees die actief zijn in het CPBW, om hen te helpen rond preventie te werken in hun bedrijf.  Deze week lag de focus op de betonsector, waar begin deze maand een tragisch ongeval gebeurde met het overlijden van een werknemer als gevolg. Een delegee van het bedrijf was aanwezig op de studiedag. Voor hem en zijn collega’s is het een traumatische ervaring : « Dat hat niet mogen gebeuren. Mijn collega’s zijn ervaren professionelen. Het overleg rond veiligheid is altijd moeilijk geweest op het bedrijf. Jammer dat er zoiets vreselijk moet gebeuren, alvorens er maatregelen genomen worden. »

Tussen 2012 en vandaag waren er 357 arbeidsongevallen in de betonsector met een blijvende handicap en 2 dodelijke ongevallen. Het debat over aangepast werk moet dus gevoerd worden. Want we stellen op het terrein vast dat aangepast werk enkel wordt ingevoerd om de statistieken te manipuleren. Dat blijkt uit een enquête van Fedris van 2016. Werknemers krijgen aangepast werk aangeboden, niet zozeer op hun maat, maar enkel om de statistieken van blijvende arbeidsongeschiktheid te verbeteren. Want dat heeft een effect op de kosten van de arbeidsongevallenverzekering.

De Algemene Centrale – ABVV pleit voor een correcte en begeleide re-integratie van werknemers die het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval. Over een arbeidsongeval mag men niet licht heengaan. Voor het slachtoffer zijn er financiële en morele gevolgen, en soms blijvende letsels. Het is dus belangrijk dat de werknemer de mogelijkheid krijgt om geleidelijk aan het werk terug te hervatten en zo zijn leven terug op de rails te zetten. En dat moet binnen een strikt wettelijk kader.