Campagne moet passief roken bespreekbaar maken

Wie als poetshulp of verzorgende bij mensen thuis werkt moet dat kunnen doen in een rookvrije omgeving. Met de campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’ engageren de dienstenchequebedrijven en de diensten voor gezinszorg zich voortaan om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van passief roken.  

Tabaksrook bevat meer dan 4.000 chemische stoffen. Minstens 250 van die stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en meer dan 50 ervan zijn kankerverwekkend.

Daarom mag er sinds 2006 niet meer gerookt worden op de werkplek. Maar dat verbod geldt niet in privéwoningen, waar onder meer poetshulpen en verzorgden aan het werk zijn. 

De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de sector voor dienstencheques en de diensten voor gezinszorg engageren zich daarom om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen tabaksrook. Ze kregen hiervoor ondersteuning van het Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker. Die ontwikkelden voor de werkgevers onder meer een handleiding die hen helpt een rookbeleid te ontwikkelen

Ondersteuningsmateriaal 

‘Er worden ook folders ter beschikking gesteld aan de werknemers’, aldus Issam Benali, federaal secretaris van de AC voor gezinszorg en dienstencheques. Die kunnen ze gebruiken om het probleem bespreekbaar te maken met de klant’. Iets wat niet vanzelfsprekend is, aangezien het tenslotte gaat om een privéwoonst.

Issam Benali: ‘Daarom vragen we als vakbond ook dat organisaties en bedrijven in de contracten met hun klanten opnemen dat het verboden is om te roken wanneer er iemand bij hen komt poetsen of verzorgen’.

Voor meer info: www.jouwhuismijnwerkplek.be

Of bekijk de video voor werknemers op www.facebook.com/abvvdienstencheques