Een toonaangevend figuur van de Belgische vereniging van asbestslachtoffers is overleden

Deze zondag is Eric Jonckheere, voorzitter van de Belgische Vereniging van Asbestslachtoffers, op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van mesothelioom. Deze kanker in het longvlies is de ernstigste ziekte die door asbest kan worden veroorzaakt.
Tijdens zijn kinderjaren woonde hij vlakbij de Eternit-fabrieken in Kapelle-op-den-Bos, waar hij zwaar werd blootgesteld aan asbest. Zijn vader werkte bij Eternit en stierf eraan. Drie andere leden van zijn familie zijn eveneens aan deze ziekte overleden.
In haar persbericht schrijft ABEVA: "Vier jaar lang weerstond Eric zijn ziekte met bewonderenswaardige moed en volharding, terwijl hij zijn taken en onze strijd voor asbestslachtoffers met bijzonder positieve energie uitvoerde." Paradoxaal genoeg kwam hij als overwinnaar uit deze strijd, aangezien hij er meermaals in geslaagd is om de verantwoordelijkheid van Eternit in het asbestschandaal te doen erkennen.
Jarenlang werd asbest gebruikt in een groot aantal materialen. De gevaarlijkheid ervan werd door Eternit goed verborgen gehouden. Hoewel asbest in België verboden is sinds 1998, is deze plaag nog niet verdwenen uit ons leven. Mensen die er ooit aan werden blootgesteld, ondervinden vandaag nog steeds de schadelijke effecten ervan. Naar schatting zal asbest nog tot 2030-2035 veel slachtoffers maken.
Een andere problematiek is die van de milieusanering, omdat er nog steeds asbest is in sommige gebouwen en dat bijgevolg gevaarlijk kan zijn.
We moeten inspanningen blijven leveren om de werknemers te beschermen die worden blootgesteld aan asbest bij het werken met asbesthoudende producten, zoals dakbedekking, isolatiematerialen, vloerbedekking, ...
Een materiaal dat nog steeds op internationaal niveau wordt gebruikt
In België en in heel Europa heeft de strijd van de vakbonden en de verenigingen van asbestslachtoffers geleid tot een betere bescherming van de werknemers tegen de schade die asbest kan toebrengen aan hun gezondheid en tot een betere vergoeding in geval van ziekte.
Ondanks de zeer grote hoeveelheden asbest die in ons land werden ingevoerd, was België evenwel één van de laatste Europese landen die het gebruik van asbest heeft verboden en de schadelijke gevolgen ervan voor de gezondheid heeft erkend.
Deze strijd moet nu ook op internationaal niveau worden gevoerd. We moeten druk uitoefenen om overheden over de hele wereld aan te sporen drastische wetgeving in te voeren en te voorkomen dat fabrikanten dit dodelijke materiaal blijven gebruiken.