Militanten ABVV-Scheikunde klagen lage lonen en moeilijke arbeidsvoorwaarden aan

Voortaan verdedigt de Algemene Centrale – ABVV ook de belangen van de bedienden in de chemie. Arbeiders, bedienden en kaders verenigen zich in één centrale om samen hun arbeidsvoorwaarden en lonen te verbeteren. Hun gemeenschappelijke strijd begon al op 14 december, met de nationale actiedag.

Zoals aangekondigd in mei laatstleden, heeft de Algemene Centrale – ABVV een historisch akkoord gesloten met de BBTK. Volgens dit akkoord, zal het principe van één centrale per sector worden toegepast vanaf 1 januari 2019. En dat voor 47 betrokken sectoren. 

“In een arbeidsmarkt in verandering, is het normaal dat we de structuren aanpassen om beter te kunnen inspelen op de noden van de werknemers”, zo verduidelijkt Andrea Della Vecchia, de nieuwe woordvoerder van ABVV Scheikunde. Dat is meer dan juist als men in overweging neemt dat de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden, waar reeds heel wat inkt over gevloeid is, in de nabije toekomst een feit zal zijn. “Deze nieuwe verdeling van de sectoren onder onze beide centrales werd nog het meest beïnvloed door het principe van de eenheid van de werknemers. Arbeiders, bedienden en kaderleden… één strijd”.

In de scheikundesector wordt de Algemene Centrale – ABVV dus bevoegd voor alle werknemers, ongeacht hun statuut. Volgens het akkoord blijft BBTK actief bij een aantal delegaties om rekening te houden met sectorale en lokale specificiteiten

Getuigenissen

Ali Jaajoui, oud-delegee bij BBTK, geeft toe dat hij aanvankelijk wat schrik had van deze overeenkomst, maar zijn vrees was snel verdwenen: “Het is waar dat het nieuws bij mij aanvankelijk wel wat deed rijzen, maar de Algemene Centrale heeft elke nodige bijkomende maatregel genomen om dit akkoord concreet te maken.”

Voor hem is het uiterst positief dat de werknemers verenigd worden in één entiteit, het ABVV Scheikunde: “We krijgen de indruk dat we nu deel uitmaken van een nieuw avontuur, dat we de voorhoede zijn van een nieuwe dynamiek. Dat laat ons toe de oude dogma’s te laten varen over de statuten, om een einde te maken aan de verschillen onder de werknemers. Deze eenmaking versterkt onze krachtsverhouding.”

De meeste militanten zijn ook heel positief over deze samenwerking, dat kon Kristof Van Den Bergh zien tijdens de syndicale raad. “Uiteraard zijn er zowel bij arbeiders als bedienden nog veel vragen over de manier waarop dat zal uitpakken, want we beseffen dat er nog verschillen zijn om weg te werken.” Dus is het belangrijk elkaar eerst beter te leren kennen, vindt hij. “We moeten elkaar durven begrijpen. Zelf heb ik onlangs nog een bediende lid gemaakt van het ABVV, en hopelijk komen er snel nog bij.”

De belangrijkste uitdaging voor de toekomst is het eengemaakt statuut, uiteraard. “Als je kijkt naar de plannen van de huidige regering, dan moet je opletten dat een eengemaakt statuut betekent dat we er allemaal op vooruitgaan, in plaats van een regeling waarbij vooral de bedienden een aantal voordelen zullen verliezen. Wat we willen is dat we binnen ABVV Scheikunde samen met de bedienden juist meer slagkracht krijgen.”

Werkende armen – ook in de scheikunde

Om de eenheid onder chemiewerknemers bestendigen, zijn de militanten van het ABVV op 10 december samengekomen. Ze hebben er de hoeksteen gelegd voor deze nieuwe werkwijze en hebben zich klaargestoomd voor de komende uitdagingen in zowel de eigen sector als op interprofessioneel gebied.

Koopkracht. “In de scheikunde ontvangen voltijdse werknemers minder dan €1800 per maand, terwijl er opnieuw groei is en de sector zich verheugd met de economische resultaten. Dit is onaanvaardbaar”. De militanten hebben een duidelijke boodschap: de lonen moeten naar boven. Er kan geen sprake zijn van een nieuwe loonstop”.

Eindeloopbanen. “Volgens een recente peiling verklaart één op de twee werknemers het ritme niet te kunnen volhouden tot de pensioenleeftijd”[1]. Wat doet de regering? De loopbanen verlengen en nacht- en ploegenarbeid sponsoren. Met andere woorden het werk ontmenselijken en dat accepteren de militanten niet.

“De militanten ondersteunen de huidige strijd van het ABVV zonder aarzelen: geen pensioenleeftijd op 67 jaar, wel een duidelijke optrekking van de lonen. Ze zullen er met man en macht voor gaan op de nationale actiedag van 14 december 2018”.

Veel Geluk Herman

De syndicale raad heeft eveneens hulde gebracht aan het werk dat Herman Baele in de schoot van de sector heeft uitgevoerd. Hij neemt eind 2018 afscheid. Jarenlang heeft hij de sector vooruitgeholpen door betrokken te zijn in diverse instanties en in zijn rol als federaal secretaris bij de Algemene Centrale – ABVV. Noemenswaardig is het werk dat hij verzet heeft om het demografiefonds tot stand te brengen, wat ondertussen reeds de arbeidscondities van een mooi aantal werknemers in de chemie heeft verbeterd. Bedankt voor je harde werk, Herman, en veel geluk.