ABVV Chemie bereikt akkoord voor kaderleden Total in Antwerpen

Bij Total Olefins Antwerp voerden de kaderleden onlangs prikacties. De oorzaak was een aanslepend conflict rond overuren. Dankzij doorgedreven onderhandelingen van de vakbond én de steun van de andere werknemers werd eind november een goed akkoord bereikt.

Het probleem van de overuren bij de hoofdoperatoren sleepte al lang aan en er werd door de bedrijfsleiding geen oplossing aangereikt. Daarnaast was er ook al langer sprake van dat kaderleden zouden overgaan naar het bediendestatuut. “Die samenloop maakte dat de onvrede escaleerde”, stelt AC-delegee voor de bedienden Ivan Soffers. “Je moet je voorstellen dat je dag in dag uit dagen van 12 uren moet kloppen. Dat hou je niet vol, dat beseft iedereen”. De onvrede kon dan ook op veel bijval en begrip rekenen van de bedienden en arbeiders bij Total.

Prikacties

De kaderleden zijn daarom doorheen november begonnen met prikacties. De productie bleef wel draaien maar op een zogenaamd ‘weekendregime’. Een minimumbezetting waarbij de veiligheid altijd wel gerespecteerd werd. De directie vroeg daarop een verzoeningsprocedure aan bij de FOD Werkgelegenheid.

Na intensieve onderhandelingen werd op 29 november een akkoord bereikt. Dat bepaalt onder meer dat er extra mensen zullen bijkomen via een doorgroeiproject. Dit zou het aantal overuren snel moeten kunnen terugdringen. Het akkoord werd met een grote meerderheid aanvaard.

ABVV Chemie klaar om alle werknemers te verdedigen

Een positieve uitkomst die er zeker gekomen is dankzij de ruime steun van het voltallige personeel voor de acties. “En ook de inbreng van de regionale vakbondssecretarissen die meerdere keren mee aan tafel zijn komen zitten, heeft ons erg geholpen”, benadrukt Soffers.

Dit akkoord toont ook dat de Algemene Centrale – ABVV klaar is om al haar leden bij te staan: de arbeiders, de bedienden en de kaderleden. Een sterkere samenwerking tussen alle statuten zal onze vakbond enkel versterken. Het zal ons beter in staat stellen om efficiënt sociaal overleg te organiseren en alle werknemers beter te verdedigen.