President Trump zwaait met het zwaard van Damocles boven Cuba

President Trump kiest voor een verdere verstrakking van de blokkade tegen Cuba. Sinds de goedkeuring van de Helms-Burton Wet (1996), de wettelijke basis van de blokkade, hebben alle presidenten altijd om de zes maanden de uitvoering van het beruchte Artikel III opgeschort. Maar op 4 maart van dit jaar brak Trump met deze routine.

Waar gaat het over? Artikel III van Helms-Burton laat VS-burgers toe om een rechtszaak aan te spannen ‘tegen al wie voordeel haalt uit hun voormalige eigendom die door de Cubaanse overheid werden geconfisqueerd’. Gezien Cuba na de revolutie van 1959 grote delen van de economie onder overheidscontrole heeft geplaatst, betekent dit dat zo goed als elk bedrijf riskeert aangeklaagd te worden. Reeds in 1998 noemde Fidel Castro Artikel III het zwaard van Damocles dat boven de internationale handel en de soevereiniteit van Cuba hangt.

200 Cubaanse bedrijven

Trump activeerde op 4 maart een gedeeltelijke toepassing van Artikel III en gaf zichzelf de tijd tot 1 mei voor verdere stappen. Hij publiceerde al een lijst van 200 Cubaanse bedrijven tegen wie een juridisch proces kan aangespannen worden. Maar een volledige toepassing van Artikel III zou betekenen dat ook elk buitenlands bedrijf dat handelt met of investeert in Cuba, een proces boven het hoofd hangt.

President Trump trekt hiermee de kaart van de rijke Cubaanse bannelingen die nu luxueus in Miami wonen en die zo via een Amerikaanse rechtbank hun verloren eigendom in Cuba kunnen terugeisen. De maatregel kan leiden tot een vloedgolf van processen tegen Cubaanse én buitenlandse bedrijven.  Artikel III gaat duidelijk in tegen alle principes van de wereldhandel en stuit daarom op wereldwijde afkeuring.

Tijd voor actie

Maar afkeuring is niet voldoende. De blokkade tegen het Cubaanse volk ondergraaft hun sociale en economische ontwikkeling. Bovendien is de blokkade tot bij ons voelbaar. Een aantal Belgische banken weigeren om overschrijvingen naar Cuba te verrichten. Zelfs betalingen binnen de Europese Unie met een verwijzing naar ‘Cuba’ in de naam van de bestemmeling of in de mededeling, worden door deze banken niet uitgevoerd. Daarom blijft actie tegen de blokkade nodig.

Wie de petitie tegen de blokkade nog niet ondertekende, kan dit nog steeds doen via de website. We willen tegen einde mei 3500 handtekeningen verzamelen.
En op 26 mei zijn er verkiezingen voor het Vlaams, federaal en Europees parlement. De Coördinatie voor de opheffing van de blokkade zal zich tot de lijsttrekkers van de democratische partijen richten met de vraag om standpunt tegenover de VS-blokkade tegen Cuba in te nemen. Onze eisen zijn duidelijk:

  • Veroordeel de blokkade en eis de opheffing ervan.
  • Stop de Belgische en Europese medeplichtigheid aan deze blokkade.
  • Neem concrete initiatieven tegen de negatieve gevolgen van de blokkade voor Cuba en voor Europa.

Meer info: https://stopdeblokkade.be/

Lees ook het opiniestuk van de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba