ABVV in beroep tegen veroordeling, militanten betuigen solidariteit

250 militanten hebben verzamelen geblazen voor het Hof van Beroep in Antwerpen om Bruno Verlaeckt, de voorzitter van ABVV regio Antwerpen, een hart onder de riem te steken. Het ABVV gaat immers in beroep tegen een recente veroordeling van Verlaeckt die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de uitoefening van het stakingsrecht in ons land.

De veroordeling van de voorzitter van het ABVV in de regio Antwerpen dateert van juni 2018. Bruno Verlaeckt zou het verkeer "kwaadwillig belemmerd" hebben door zijn aanwezigheid op een stakingspiket in de Antwerpse haven in juni 2016. Dat piket was samen met andere stakersposten opgeworpen in het kader van de algemene staking toen.

Dat Verlaeckt schuldig werd bevonden door de Antwerpse rechtbank, is voor het ABVV en de bredere syndicale wereld in ons land, een zware slag voor de uitoefening van het stakingsrecht, een recht dat tot de grondrechten van Europa behoort en ook in België van vitaal belang is.

Voor het ABVV is het van principieel belang om in beroep te gaan tegen dit vonnis. Als verkeershinder als gevolg van een aangekondigde staking niet wordt getolereerd, dan wordt het democratisch recht op staken grondig uitgehold. Dat is de inzet van vandaag, daarom hebben opnieuw enkele honderden militanten in Antwerpen hun solidariteit betuigd met Bruno Verlaeckt.