Sociaal overleg als succesfactor bij digitalisering

Het zou de chemische sector in minder dan vijf jaar tijd grondig kunnen veranderen. Toch zijn veel bedrijven in Europa niet klaar voor digitalisering. En dat is niet zonder gevolgen voor het personeel, zo toont een Europese studie.

Welke veranderingen staan de chemische sector te wachten? Welke impact zal digitalisering hebben op het personeel? En hoe digitaal volwassen zijn de bedrijven al? Allemaal vragen waarop een studie van de European Chemical Employers Group (ECEG) en industriAll European Trade Union een antwoord zocht.

Tweede digitale sprong voor de deur

Hoewel de sector al zijn eerste digitale stappen gezet heeft, kunnen kleine bedrijven niet altijd bijbenen. Op de koop toe staat een tweede golf, die de verschillen nog kan uitvergroten, nu al voor de deur. “Het personeel zal dat voelen”, zegt Maike Niggemann, beleidsadviseur bij industriAll Europe. “De vereiste vaardigheden en kwalificaties veranderen immers mee, toch zijn de digitale know-how van tal van werknemers, en de opleidingsprogramma’s van de bedrijven, nog onvoldoende voor wat ons te wachten staat.”

Sociaal overleg noodzakelijk

Collectieve arbeidsovereenkomsten zullen stilaan rekening moeten houden met de gevolgen van digitalisering, zoals toenemende stress of de vraag naar flexibiliteit. “Deze gezamenlijke studie benadrukt het belang van het sociaal overleg om, naast de modernisering van het machinepark, ook het personeel binnenkort beter te begeleiden bij de verdere digitalisering van de ondernemingen”, zo besluit Niggemann.