Martine neemt de elektrische fiets naar het werk

Een elektrische fiets gebruiken om te gaan werken en om klanten te bezoeken. Dat is de uitdaging die Martine, delegee bij ‘Proprement DIT’, op briljante wijze is aangegaan. Voor haar is dit een zeer plausibel alternatief, op voorwaarde dat de af te leggen afstanden redelijk blijven. Ze getuigt, op een soms aanstekelijke wijze, van haar ongebruikelijke ervaring.

De mobiliteit verbeteren om tijd te winnen, verkeersopstoppingen te verminderen, ons milieu te beschermen… we winnen er allemaal bij. Deze overgang moet sowieso plaatsvinden bij particulieren, maar ook op professioneel niveau zijn veel verbeteringen mogelijk. Nu moet het juist nog gebeuren. Een stap, of eerder een pedaalslag, die Martine Lanquart, huishoudhulp en delegee bij de Algemene Centrale, zonder aarzelen heeft gezet tijdens de mobiliteitsweek. Met haar helm op haar hoofd gedrukt en haar gele fluohesje op haar rug gaat ze de uitdaging aan. Ze bezoekt haar klanten met een elektrische fiets en bewijst dat het ook in haar sector mogelijk is om de vervoersmiddelen te verbeteren.

Realistische alternatieven 

“Ik ben er veilig aangekomen, zonder enige schade. Ondanks het feit dat de Waalse wegen niet aangepast zijn, bleek de ervaring overtuigend te zijn”, lacht Martine. “Het begon allemaal met een mobiliteitsenquête onder de werknemers van het dienstenchequebedrijf 'Proprement DIT', waar ik werk. We vroegen hen naar de maatregelen die zij als prioritair beschouwen op dit gebied en ondervonden dat de fiets op de tweede plaats kwam. Daarom wilden we dit alternatief testen tijdens de mobiliteitsweek.”

Hun initiatief ging niet onopgemerkt voorbij. De aanpak van de vakbondsdelegatie van ‘Properment DIT’ en hun bewustmakingsvideo (beschikbaar op onze website) werden geprezen door de jury van de Mobiliteitsuitdaging 2019 en won de eerste prijs, een elektrische fiets. Er is geen twijfel over dat de werknemers er goed gebruik van zullen maken. Ze moeten nu enkel nog met hun werkgever afspreken om hun verplaatsingen op een verstandige en redelijke manier te organiseren om zo van de frisse wind te genieten dankzij hun fiets.