Huishoudhulpen in actie

Zoals aangekondigd, komen de huishoudhulpen op straat om actie te voeren voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Twee weken geleden sprongen de onderhandelingen in de dienstenchequesector (PC 322.01) af. De werkneemsters hadden op een bruto loonsverhoging van 1,1% gerekend, zoals voorzien in het nationaal loonoverleg. De werkgevers wilden echter niet verder gaan dan een éénmalige nettopremie. Deze zou voor de meerderheid van de werkneemsters amper meer dan € 65 bedragen.

De uitdagingen zijn nochtans niet min in de sector. Wij krijgen de laatste jaren meer en meer signalen dat: 

  • veel  huishoudhulpen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. (gemiddeld loon is ongeveer € 11,50 bruto/uur);
  • de job als huishoudhulp niet vol te houden is tot aan het pensioen en werkbaarder moet worden;
  • de ondersteuning en opleidingskansen miniem zijn.

Dit zeggen wij niet alleen, steeds meer studies bevestigen dit.

Een oplossing voor deze problemen vinden wij niet terug in het zogenaamde ‘ultieme voorstel van de werkgevers’, integendeel. Dit voorstel houdt nauwelijks rekening met de eisen van meer dan 140.000 werknemers in de sector. Het bewijst alleen maar dat er geen respect is voor hen, ook niet van hun eigen werkgevers! Dat de huishoudhulpen dag in, dag uit bij meer dan een miljoen gezinnen voor een proper huis zorgen, wordt maar al te vaak vergeten.

Als de sector al in de media komt, dan gaat het vaak over de prijs voor de klant of de gevolgen voor het overheidsbudget. Niet onbelangrijk uiteraard, maar de afwezigheid in het debat van de huishoudhulp zelf, en hun belangen, is tekenend voor de maatschappelijke onderwaardering van deze job. Daarom laten we morgen dus van ons horen.

De actie is geen klassiek. De actie is symbolisch: per bus naar Tempo-Team, een groot commercieel bedrijf dat de financiële middelen heeft om een loonsverhoging te betalen, en nadien naar Federgon, de koepelfederatie van de werkgevers.

Bijeenkomst:

  • 10 u. - station Brussel-Noord;
  • 11 u. - Tempo-Team/Randstad;
  • 12 u. - Federgon (Tour&Taxis)