TUWIC – Strijd tegen zwartwerk in de bouwsector

Sinds 2016 bestaat er een Europees platform ter bestrijding van zwartwerk.  Het doel van dit platform is de autoriteiten die betrokken zijn bij de strijd tegen zwartwerk samen brengen om het probleem efficiënter en doeltreffender aan te pakken.

De Algemene Centrale & 2 partners, EFBH (Europese Federatie werknemers Bouw en Houtsector) en FIEC (Europese werkgeversfederatie bouw), hebben samen een projectvoorstel ingediend onder de naam ‘TUWIC’, ofte Tackling Undeclared Work in the Construction Industry.

In 7 verschillende landen, met name, naast België, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Roemenië, Bulgarije en Spanje worden initiatieven genomen om de strijd tegen zwartwerk in de bouwsector te verbeteren én om nationale, tripartite bijeenkomsten te faciliteren.

Tijdens een conferentie in Brussel op donderdag 20 februari werden alle partijen aan het woord gelaten en gekeken of er een gemeenschappelijke aanpak mogelijk is.
"Zwartwerk, sociale dumping, brievenbusfirma's, ... sommige werkgevers in de bouw zitten zijn vindingrijk als het gaat om het omzeilen van de wet", zegt Dhr Bart Stalpaert, Directeur SIOD (Sociale Inlichtingen- en OpsporingsDienst). Hij is tevreden over de kwaliteit van de Belgische inspectiediensten, maar voor hem "zal de strijd tegen de fraudeurs nooit voorbij zijn. De kunst is om creatiever te zijn dan de slimste fraudeur.”

Dhr Frederic De Wispelaere, onderzoeksexpert, HIVA, KU Leuven, pleit voor het opzetten van een monitoringsysteem voor het fenomeen detachering, om een overzicht te hebben van de situatie. Voor hem is het duidelijk dat het fenomeen zal blijven groeien, maar het probleem van de detachering mag ons niet doen vergeten dat de strijd tegen zwartwerk een dagelijkse realiteit blijft.

Tijdens een panelgesprek georganiseerd met de nationale vakbonden AC ABVV & ACV BIE en de nationale werkgeversorganisaties Confederatie Bouw en Bouwunie, werd een draagvlak gevonden voor gemeenschappelijke  actie:

  • evaluatie en bijsturing van het ‘Plan voor Eerlijke Concurrentie’ (PEC)
  • stoppen met atypische tewerkstellingsvormen zoals de ‘bijkluswet’
  • voldoende en efficiënte inspectiediensten
  • betere nationale en transnationale samenwerking.

SIOD: ‘tijdens de lang voordien aangekondigde flitscontroles in de bouwsector werden 30 % overtredingen vastgesteld’

Voor meer informatie: de discussiepaper DE STRIJD TEGEN ZWARTWERK IN DE BELGISCHE BOUWSECTOR - EEN STAND VAN ZAKEN van Dhr Frederic De Wispelaere, onderzoeksexpert HIVA KULeuven en nationaal coördinator van het project.