Bouw - Wees alsjeblieft coherent !

Terwijl het land -terecht- de maatregelen versterkt om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen en er nu boetes opgelegd worden aan overtreders, plaatst het ministerieel besluit -maandag gepubliceerd- de bouwsector op de lijst van beroepen die essentieel worden beschouwd voor dringende activiteiten. Voor de vakbonden is dit een onbegrijpelijke beslissing die zonder enig overleg is genomen, vooral omdat er tot op heden geen lijst van activiteiten bestaat.

Voor het gemeenschappelijk vakbondsfront is het de open deur naar alle misbruiken. En terwijl we bedrijven -die spontaan de juiste beslissing namen om hun activiteiten te stoppen- toejuichen, stellen we vast dat enkele van diezelfde bedrijven hun werknemers terugroepen.

Dit is des te moeilijker te verteren, omdat het in de bouwsector praktisch onmogelijk is om de social distancing na te leven en andere hygiënemaatregelen op de werf onuitvoerbaar zijn. Echter moeten er voor deze activiteiten, die als cruciaal worden beschouwd, preventieve maatregelen worden gerespecteerd, voor zover dat mogelijk is… begrijpe wie kan!

De vakbonden zijn er zich van bewust dat bepaalde interventies dringend zijn en niet kunnen worden uitgesteld, maar waarom een maas in de wet maken als de noodtoestand om coherentie vraagt? 

We roepen de regering op om, in overleg met de sociale partners, een duidelijke en precieze lijst van deze urgente activiteiten op te stellen. We zijn echter ook van mening dat de normen van social distancing en hygiëne altijd moeten worden gerespecteerd. We kunnen de werknemers niet naar de werven sturen zonder hun veiligheid, en dus die van hun gezin, te garanderen. 

De situatie was al bijzonder onduidelijk voor de bouwsector en dit nieuwe besluit werpt geen licht op de situatie.