Neem op 7 april deel aan de ‘witte doek’-actie voor de Wereldgezondheidsdag

"Laten we samen de Europese solidariteit voor een universeel volksgezondheidsbeleid verspreiden!" Deze oproep zullen veel organisaties en burgers over de hele wereld verspreiden. Meer dan ooit beschikken we over het bewijs van de inefficiëntie van het bezuinigingsbeleid. Vandaag de dag betalen we de volle prijs met de coronacrisis, omdat de EU oproept tot het ontrafelen van de sociale zekerheid en onze openbare diensten! Europa moet het roer omgooien en beseffen dat gezondheid geen kostenpost is, maar een investering! 

De schade van bezuinigingen

Het bezuinigingsbeleid dat de Europese Unie oplegt aan haar lidstaten, toont de verantwoordelijkheid van de EU aan. Dit wordt geïllustreerd door het huidige falen van de gezondheidszorg en de openbare diensten, ondanks de moed en de zelfopoffering die de zorgverleners die er werken aan de dag leggen. Wij eisen dat er nu lering wordt getrokken uit deze crisis en dat deze niet verloren gaat. Gezondheid is geen kostenpost maar een investering, gezondheid is geen handelswaar.

De EU moet haar instellingen radicaal wijzingen

EU kan niet afhankelijk zijn van richtlijnen in de handen van de Europese Commissie en de Raad van Ministers. Ze kan ook niet afhankelijk zijn van richtlijnen van de Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, die de EU hebben gereduceerd tot een louter economische controle-instantie die bezuinigingen oplegt die enkel de internationale financiële wereld en de industrie dienen.
 
De EU moet een politieke entiteit worden die verantwoordelijk is voor het organiseren van de sociale solidariteit tussen volkeren. En deze sociale solidariteit moet gebaseerd zijn op sterke openbare diensten die de gevaren van het leven kunnen opvangen en de toegang tot gemeenschappelijke diensten voor de hele bevolking kunnen garanderen. Het Parlement moet, als vertegenwoordigend orgaan van het volk, een overheersende rol spelen in de organisatie van deze solidariteit.

Voor een politiek en sociaal Europa! 

Voor Europa eisen wij een openbare gezondheidsdienst, die gebaseerd is op solidariteit en universele dienstverlening, toegankelijk voor iedereen en overal. Wij roepen je op om op 7 april -Wereldgezondheidsdag- je steun te betuigen met een “witte doek’-actie en zo de solidariteit te verspreiden, niet het virus. 

Hoe je steun betuigen op 7 april?

Door een "witte doek"-actie: 

  • Hang een wit doek met je boodschap op een zichtbare plaats of maak zelf een affiche
  • Neem een foto van jezelf met je boodschap
  • Deel ze 
    • op sociale media met de hashtag #health4all en richt het aan jouw beleidsmakers
    • via de interactieve kaart (Hoe? Volg de link van de interactieve kaart - schrijf het adres van je locatie op - klik op "toevoegen aan kaart" - voeg een afbeelding of video toe)

Meer info: 

Website: http://europe-health-network.net 
Facebook: https://www.facebook.com/events/549550719025438/