Protest gesanctioneerd! Syndicale vrijheden alweer onder vuur.

Op 8 september 2020 voerden militanten van het ABVV en het ACV uit de Oost-Vlaamse scheikunde en petroleum actie voor de Kinepolis te Gent. De boodschap voor de werkgevers die op het VOKA-feestje aanwezig waren, was duidelijk: “stop uw cinema”: vergeet niet dat het de werknemers zijn die de economie doen draaien, ook in tijden van corona. Hoewel deze vreedzame actie een schot in de roos was en alle toenmalige coronamaatregelen gerespecteerd werden, volgden al snel enkele gasboetes. Onterecht, en daarom voeren het ABVV en het ACV op maandag 3 mei actie, het moment waarop ze in beroep gaan bij de politierechtbank. Actie, omdat zowel de syndicale vrijheden als het recht op actievoeren en vrije meningsuiting onder vuur liggen.

“Stop uw cinema” was een symbolische actie. Een perfect legale en legitieme uitoefening van de collectieve actievrijheid van de twee vakbonden. Een actie die vreedzaam verliep, die niet voor hinder zorgde op het openbaar terrein en daarenboven alle toenmalige coronamaatregelen respecteerde. En toch: de politie was er snel ter plaatse en drie maanden later volgden de gasboetes. Wat bleek?  “Een bijeenkomst in open lucht kan slechts plaatsvinden na een voorafgaandelijke toelating van de burgemeester”, aldus de sanctionerend ambtenaar.

Onterecht als je het ons vraagt! Een tekst die neergeschreven staat in een politiereglement is niet noodzakelijk rechtvaardig of wettelijk. Daarbij wordt de politiecodex ten onrechte ingeroepen om deze vakbondsactie te viseren. Het schaadt met andere woorden niet enkel het recht op actie en vrije meningsuiting, maar valt onze syndicale vrijheden nogmaals aan. Ons recht om gehoord te worden, werd bovendien geweigerd omwille van deze coronapandemie. Het aanvechten van deze boetes is broodnodig. Dit kunnen wij, en zullen wij, niet zomaar aan ons voorbij laten gaan.

En net daarom zullen we op maandag 3 mei een symbolische actie voeren aan de Politierechtbank in Gent. Op deze manier willen wij deze boetes aanklagen. Er zullen maximaal 50 mensen deelnemen aan deze actie, met respect voor de huidige coronamaatregelen: mondmasker is verplicht en er dient te allen tijde voldoende afstand te worden gehouden.