Welke plaats hebben jongeren in Europa?

Geen economisch Europa zonder een sterk sociaal Europa. Dit is duidelijk voor alle Europese vakbondsleden, maar we moeten voor opvolging zorgen. Het zijn de jongeren van vandaag die de vakbondsleiders van morgen zullen zijn. Daarom heeft IndustriAll Europe -de federatie van nationale vakbonden- aan de vooravond van haar congres een discussieforum voor jonge Europese vakbondsleden georganiseerd. Als wij een rechtvaardiger Europa willen, dan hebben we jonge mensen nodig die zich bewust zijn van de problemen en bereid zijn de uitdaging aan te gaan. Marie, Thomas en Dries -die deelnamen aan het forum- beantwoorden onze vragen.  


Wat onthoud je van deze grote virtuele bijeenkomst?

Thomas: Het is zeer verrijkend om de getuigenissen van andere vakbondsleden te horen. Afhankelijk van het land, zijn onze rechten verschillend. In België worden wij als delegee gerespecteerd, maar dat is niet overal het geval. Ook al hebben wij op dit moment, en de crisis heeft er geen goed aan gedaan, het gevoel dat onze vrijheden ingeperkt worden.

Wij hebben, dankzij Youth For Climate, gezien dat ook jongeren zich kunnen mobiliseren. Ze hebben karakter, waarden en zijn niet bang om ervoor uit te komen. Jongeren hebben andere gewoontes en realiteiten. Wij moeten hen erbij betrekken.

 

Wat is de rol van Europa volgens jou?

Marie: Europa zou ons dichter bij elkaar moeten brengen, maar als je ziet hoe er met de crisis is omgegaan, raak je al snel gedesillusioneerd. Er is geen uniformiteit. We worden verondersteld allemaal gelijk te zijn, maar dat zijn we niet. Europa zou ons sterker moeten maken, maar met deze crisis is het tegenovergestelde gebeurd. De delegaties van de Europese ondernemingsraad hebben contact met andere delegaties in geval van crisis. Maar wat echt ontbreekt, dat zijn de connecties.

Dries: De rol van Europa is regulering: een minimum vastleggen, om ervoor te zorgen dat er een grens is zodat het niet erger wordt. De verwachtingen ten aanzien van Europa zijn hooggespannen, maar Europa is erg groot en het is niet gemakkelijk om dingen in beweging te krijgen. Soms worden er wel besluiten genomen, maar worden deze niet altijd door de lidstaten uitgevoerd, of slechts gedeeltelijk (klimaat, veiligheid, enz.).

 

Wat verwachten jongeren van Europa?

Dries: Europa is niet erg aantrekkelijk voor jongeren. Het enige waarvoor Europa voor hen heeft gezorgd, is dat ze, wanneer ze hun voedselpakket bij het OCMW halen, er producten in zitten van de Europese voedselbank. That’s it. Jongeren verwachten er dus niet veel van.  

Marie: Meer connecties, dat zou echt een meerwaarde zijn. De krachten intern bundelen. Meer informatie ter beschikking stellen in elk land. We kennen niet altijd de realiteit in andere landen. Neem bijvoorbeeld Griekenland, waar de levensomstandigheden heel anders zijn dan bij ons. Wij kennen niet dezelfde realiteit.

 

Europees vakbondswerk, een meerwaarde?

Dries: Wij moeten volgens mij beginnen samen te werken aan concretere zaken. Denk bijvoorbeeld aan de actie die het ABVV op 1 mei met de Nederlandse vakbond FNV voerde voor een minimumloon van € 14. Wij moeten ons verhaal samen vertellen, met gelijke standpunten. We zouden meer acties samen moeten voeren.

 

Wat brengen jongeren de vakbond bij?

Thomas: Een andere manier van werken, een frisse blik. Dat is goed om te hebben, gezien zij de zaken zouden zien die wij niet meer opmerken.

Dries: Het is belangrijk jongeren aan het woord laten, te begrijpen hoe zij de zaken zien en nog meer digitale tools toe te voegen. Als vakbond moeten wij innoveren en meer interactie creëren.