Uitzendkracht? Welkom in je nieuwe job!

Preventie en Interim vzw (PI), de centrale preventiedienst voor de uitzendsector, wil het aantal ongevallen met uitzendkrachten verminderen en hun gezondheid beschermen. Net daarom werd in 2020 een sensibiliseringscampagne over het onthaal van uitzendkrachten op poten gezet. Er is namelijk niets zo belangrijk als vlot van start te gaan op je nieuwe job.

Om goed van start te gaan, moet je echter eerst en vooral je nieuwe werkomgeving leren kennen, alsook de na te leven veiligheidsregels. Elk bedrijf, elke opdracht is anders en heeft specifieke risico’s. Een onthaalprocedure in het bedrijf waar je gaat werken, is daarom een must, gezien je dan alle nodige informatie en instructies met betrekking tot je veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk ontvangt. Er kan je  bovendien ook een ervaren collega worden toegewezen (je peter of meter) om je te begeleiden tijdens de eerste dagen.

Echter, door gebrek aan tijd, nalatigheid en soms onwetendheid is het mogelijk dat de gebruiker (het bedrijf waar jij je opdracht moet uitvoeren) je soms aan een werkpost toewijst zonder de nodige informatie te hebben gegeven. Dit brengt onnodige risico’s met zich mee. Maar geen paniek! Preventie en Interim heeft een checklist gemaakt. Deze kan je invullen vóór je start op je werk. Op deze manier weet je zeker dat je alle nuttige informatie hebt ontvangen en dus veilig kan werken. Wil je weten of je voldoende bent geïnformeerd? Download de checklist hier.

Daarnaast kan je ook steeds beroep doen op het onthaalboek dat PI heeft ontwikkeld. Dit boek wijst je op het belang van de verplichte onthaalprocedure, maar heeft ook plaats voorzien om alle belangrijke informatie te noteren die je hebt ontvangen gedurende je opdrachten. Verder vind je er ook info over vakantiegeld, eindejaarspremie, wat te doen als jobstudent en wat te doen bij een arbeidsongeval, geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag. Het boek vind je hier.

Onder het motto “Een goed geïnformeerde uitzendkracht is er twee waard” wensen we je veel succes in je nieuwe job! Vergeet trouwens ook niet dat je dezelfde rechten en plichten als de vaste werknemers in dat bedrijf hebt.

Heb je meer informatie nodig? Klik hier en ga naar de website van PI.

Heb je nog vragen? Contacteer de syndicale delegatie in het bedrijf waar je aan de slag bent of jouw lokale ABVV-afdeling.