Black Friday = Make Amazon Pay

Amazon bereikte in 2020 een beurswaarde van € 1,45 triljoen, wat duidelijk aangeeft dat het bedrijf optimaal geprofiteerd heeft van de coronacrisis. Terwijl de multinational echter zijn zakken vult, ontduikt hij belastingen en negeert hij de rechten van de werknemers. Black Friday is de grootste verkoopdag van Amazon. Het is op deze datum dat alle werelddelen dezelfde boodschap sturen naar Amazon: GENOEG! Het is ook meteen de eerste staking van Amazon-werknemers in verschillende landen.

Amazon, het bedrijf dat door ’s werelds rijkste man wordt geleid, ontduikt belastingen en negeert de rechten van de werknemers en de verantwoordelijkheid voor zijn milieuvervuiling. De Make Amazon Pay-alliantie organiseert een wereldwijde actie. Op Black Friday 2021, Amazons grootste verkoopdag, nemen werknemers, vakbonden, ngo’s en politici het heft in handen om de boodschap over te brengen: genoeg! Voor het eerst zullen Amazon-werknemers in verschillende landen op grote schaal gecoördineerde stakingsacties voeren. En voor het eerst zullen er acties plaatsvinden op alle continenten. In Brussel slaan internationale organisaties de handen in elkaar met Belgische vakbonden om een manifestatie te organiseren in het hart van de Europese wijk.

Onfatsoenlijke winsten

Terwijl de werknemers zich tijdens de pandemie in een bijzonder complexe situatie bevonden, wreven de grote multinationals zich in de handen. Ze maakten van de situatie gebruik om hun financiële opbrengsten verder te laten groeien. Dit was het geval voor detailhandelaar en webgigant Amazon. Deze multinational heeft een ongekende groei doorgemaakt als gevolg van de lockdowns en de organische groei van e-commerce.

Vóór de pandemie bedroeg de marktkapitalisatie van Amazon 747 miljard euro. Buitensporige cijfers die die nog verder gestegen zijn tijdens de coronapandemie. Na het eerste jaar was de beurswaarde van Amazon met maar liefst 93% gestegen tot € 1,45 triljoen euro.

Daarnaast zijn ook de werkgelegenheidscijfers impressionant: Amazon heeft meer dan 1,3 miljoen directe werknemers. Dit aantal houdt echter geen rekening met de honderdduizend logistieke werknemers in onderaanneming die door Amazon worden gecontroleerd.

Postbedrijven uitsluiten

Amazon heeft zijn logistieke infrastructuur in 2020 met 42% uitgebreid, de grootste uitbreiding ooit. Meer dan 60% van de nieuwe faciliteiten waren Delivery Stations. Het doel van deze faciliteiten is om postbedrijven en grote bedrijven (UPS, DHL) uit te sluiten van het Amazon-netwerk. Amazon breidde eveneens zijn snelgroeiende luchtvrachtactiviteiten uit naar Europa en opende een hub in Leipzig/Halle. In Europa heeft Amazon vestigingen geopend -of staat op het punt dit te doen- in Nederland, Zweden en de Republiek Ierland en er zijn vermoedelijke plannen voor het openen van vestigingen in België.

Uit een recente studie van UNI Europa blijkt overigens dat Amazon een groeiend en significant aandeel van de markt in overheidsopdrachten, i.c. management van de data infrastructuur van publieke instellingen (zoals bv. voor de Europese Commissie), begint in te nemen. En dat terwijl er geen bedrijfsbelastingen worden betaald in Europa.

 

Make Amazon Pay coalitie

UNI Global Union mobiliseert, in samenwerking met de medeoprichter van de Progressive International, tegen de plannen van Amazon. En zo zag “Make Amazon Pay” het licht in 2020. Deze coalitie brengt de mondiale vakbondsfederaties (GUF’s) en internationale ngo’s samen, waaronder Oxfam, Greenpeace, 350.org, Taks Justice Network en vele anderen. Op Black Friday 2020 stelde Make Amazon Pay gemeenschappelijke eisen in een Global Day of Action. Meer dan 500 nieuwsberichten over de hele wereld besteedden aandacht aan het initiatief. Een week later ondertekenden meer dan 400 beleidsmakers uit 34 landen een brief aan Amazon-oprichter en VS-miljardair Jeff Bezos, waarin de eisen van de coalitie nog eens werden herhaald. Dit resulteerde in nog meer media-aandacht.

Black Friday 2021, dat plaatsvindt op 26 november 2021, moet nog groter worden. Aanstaande vrijdag zal de eerste grootschalige gecoördineerde staking van Amazon-werknemers plaatsvinden en alle continenten zullen dezelfde boodschap sturen: GENOEG!

Voor België: afspraak in het hart van de Europese wijk te Brussel (Luxeburgplein 1050 Elsene) om 12 uur.


Meer info over de wereldwijde actiedag: https://makeamazonpay.com/
Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/591770782033668
Video Make Amazon Pay: https://www.facebook.com/UNIEuropa/videos/247648287432223