Dienstenchequesector - Acties van 6 t.e.m. 20 december: onze strijd gaat voort!

De onderhandelingen over een nieuw sectoraal akkoord in de dienstenchequesector gingen in september van start, verliepen moeizaam en zitten nu muurvast. De werkgevers beweren dat er geen geld is, waardoor ze dus op bijna geen enkele eis kunnen ingaan. Wij aanvaarden dit niet! Wij zullen daarom acties voeren, want ook deze werknemers verdienen meer respect!

Sinds het begin van de onderhandelingen klagen de werkgevers over hun financiële problemen en kleiner wordende winstmarges. De grote commerciële dienstenchequebedrijven, vertegenwoordigd door Federgon, maken echter nog steeds winst. Winst die ze liever aan hun aandeelhouders geven, waarmee ze andere bedrijven opkopen of waarmee ze prestigeprojecten sponsoren.

De voorbeelden zijn legio. Het Poetsbureau betaalde 10 miljoen euro aan haar aandeelhouders in 2020. Trixxo maakte 5 miljoen euro winst in 2020, kocht ondertussen een hele reeks andere dienstenchequebedrijven op én werd sponsor van de Trixxo-Arena. Tempo-Team at Home maakte meer dan 20 miljoen euro winst de voorbije 10 jaar. Domestic Services betaalde de laatste 5 jaar meer dan 11 miljoen aan zijn aandeelhouders. En Start People Services betaalde in 2018 18 miljoen aan de aandeelhouders. Dit is nog maar een greep uit de cijfers die we hebben. Een uitgebreider rapport hierover volgt nog.

Diezelfde werkgevers spraken binnen Federgon af om slechts het minimale te doen voor de huishoudhulpen: de lonen met 0,4% verhogen. 0,4% is gelijk aan € 0,05 extra per uur. Peanuts! Concreet is er na al die dividenduitkeringen en overnames dus zogezegd “geen geld” voor de hardwerkende huishoudhulpen.

Voor ons is dit veel te beperkt om een sociaal akkoord te sluiten. De houding van de werkgevers is onbegrijpelijk! Deze huishoudhulpen staan zelf in voor de verplaatsingskosten en parkeerkosten. Ze ontvangen een verplaatsingsvergoeding die drie keer (!) minder is dan de norm van de overheid. En dat terwijl de brandstofprijzen en tickets voor het openbaar vervoer steeds duurder worden. Ze werken bovendien in moeilijke arbeidsomstandigheden en hebben reeds zeer lage lonen. De stijgende energieprijzen gaan er daarbij voor zorgen dat nog meer werknemers niet (meer) menswaardig kunnen leven.

Wij aanvaarden niet langer dat huishoudhulpen moeten betalen om te werken!
Huishoudhulpen verdienen meer respect, een degelijk loon en goede arbeidsomstandigheden!

Onze strijd gaat daarom voort! Wij organiseren acties in gemeenschappelijk vakbondsfront van 6 tot 20 december op verschillende plaatsen in België.