Actie dienstencheques 22/4 - grote schoonmaak bij Manpower

In het kader van de interprofessionele acties van deze vrijdag "Omhoog met de lonen", zullen de dienstenchequewerknemers opnieuw actie voeren. Zij zijn de eerste slachtoffers van de stijgende brandstofprijzen.

Al een half jaar voeren de huishoudhulpen uit de dienstencheques acties voor betere lonen en verplaatsingsvergoedingen.

Eind vorig jaar ging ongeveer 10 % van hun inkomen verloren aan verplaatsingskosten voor hun werk. Met de stijgende brandstofprijzen is dat bedrag vandaag helaas nog hoger, het is bijna  200 euro per maand!

Het is niet langer aanvaardbaar dat men moet betalen om te gaan werken in een sector waar de lonen ook nog eens zeer laag zijn.

Net als twee jaar geleden, is de dienstenchequesector de enige sector waar nog geen sectorakkoord is bereikt. Dit gebrek aan respect voor de huishoudhulpen is verbijsterend. De vakbonden dringen daarom aan op een fundamentele hervorming van de sector: het is onaanvaardbaar dat huishoudhulpen als tweederangs-werknemers worden beschouwd, terwijl sommige dienstenchequebedrijven enorme winsten boeken. En al zeker wanneer dit gebeurt in een sector die voor 70 % met overheidsgeld wordt gesubsidieerd.

Onze boodschap is duidelijk: betalen om te kunnen werken, dat moet gedaan zijn! De huishoudhulpen verdienen meer respect, een degelijk loon en goede verplaatsingsvergoedingen.

Met onze schoonmaakacties zullen we de resultaten van de dienstenchequebedrijven die de onderhandelingen blokkeren verder aan het licht brengen. We zullen er ook op blijven hameren dat het overheidsgeld moet worden gebruikt voor de huishoudhulpen en niet mag dienen om privékapitaal te laten aangroeien en aandeelhouders te verrijken!