1 op de 2 werknemers vindt dat zijn job zijn gezondheid in gevaar brengt

Uit een recente enquête van ABVV Scheikunde-Petroleum blijkt dat de helft van de respondenten zijn job gevaarlijk voor zijn gezondheid of veiligheid vindt. Daarbij kent 1 op de 4 werknemers de arbeidsarts niet... Dit is not done! Op vrijdag 2 december vindt onze studiedag rond gezondheid binnen het bedrijf plaats. Hét moment om de problematiek aan te pakken en voor verandering te zorgen.

Verbazende cijfers

Een maand geleden lanceerde ABVV Scheikunde-Petroleum een enquête over het medisch gezondheidstoezicht binnen bedrijven uit de scheikunde en petroleum. “De helft van de respondenten vindt dat zijn/haar job de gezondheid of veiligheid in gevaar brengt. Dit is toch wel verbazend binnen zo'n welvarende sectoren”, aldus Andrea Della Vecchia, verantwoordelijk voor ABVV Scheikunde-Petroleum.

Verder vindt 1 op de 5 werknemers dat zijn werkgever te weinig doet om zijn gezondheid en dat van de collega’s te beschermen. Meer zelf, 1 op 4 weet niet eens wie de arbeidsarts is of hoe hij deze kan contacteren. “De arbeidsarts komt op vaste tijdstippen langs, maar je kan als werknemer je arbeidsarts ook zélf contacteren wanneer dat nodig is. Onze enquête laat zien waar het schoentje dan wringt: niet alle werknemers weten wie hun arbeidsarts is”, vertelt Andrea.

“Een ander probleem is dat 1 op de 5 werknemers zijn arbeidsarts niet heeft gezien de laatste drie jaar, terwijl de werkgever verplicht is om regelmatig een bedrijfsbezoek te laten uitvoeren”, zegt Andrea.

Jouw gezondheid, onze prioriteit

Tijdens onze studiedag op vrijdag 2 december staat gezondheid op het werk centraal. Als ABVV Scheikunde-Petroleum willen we nog meer inzetten op de bewustmaking van onze delegees. Enkel zo kunnen zij een syndicale controle ontwikkelen op hun bedrijf, en kunnen zij dus nog meer hun gezondheid en veiligheid en die van hun collega’s beschermen. Hoog tijd voor verandering.