Gemeenschappelijk standpunt van de sociale partners

De huishoudhulpen voelen de gevolgen van de stijgende energieprijzen in hun privé- en hun professionele leven. Want inderdaad, ook steeds meer klanten zetten de verwarming in hun huis uit. De sociale wetgeving betreffende het welzijn geldt nog steeds niet voor de klanten. Het gevolg? De huishoudhulpen hebben niet alleen een zware job, maar zijn ook nog eens overgeleverd aan de welwillendheid van de klanten voor wie ze werken.

Hieronder is een gemeenschappelijk standpunt van de sociale partners. Wij juichen dat standpunt toe en hopen dat het gehoord wordt door de klanten en door de verschillende federale en regionale politieke overheden.

 
Huishoudhulpen mogen niet het slachtoffer worden van de energiecrisis 

Omwille van de energiecrisis stellen we vast dat heel wat klanten eenzijdig beslissen om de verwarming uit of te laag te zetten. Hierdoor moeten huishoudhulpen regelmatig werken in onverwarmde ruimtes. Als het buiten koud is kunnen de temperaturen binnen al snel zakken tot onder de 10 graden. Werken in deze omstandigheden kan leiden tot gezondheidsklachten. 

De welzijnswetgeving houdt nog steeds geen rekening met de realiteit van de werkplek voor de huishoudhulpen. Hoewel werkgevers de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers, kunnen zij momenteel niet volledig aan hun verplichtingen voldoen, vooral niet in moeilijke weersomstandigheden. 

Bij gebrek aan wetgeving, dringen de sociale partners erop aan dat de klanten het huis comfortabel en met een minimum van 16 graden verwarmen wanneer de huishoudhulp komt werken. De sociale partners vragen dat er rekening wordt gehouden met het welzijn van de werknemers in de huizen van de klanten. 

Indien een huishoudhulp vaststelt dat dit niet gebeurt, moet hij of zij dat melden bij het dienstenchequebureau dat bijgevolg de nodige maatregelen zal treffen.  

 

Sociale partners PsC 322.01: 
Federgon - Vlaams Platform DCO - InitiativES - ABVV: Algemene Centrale, Horval - ACV: ACV Voeding en Diensten - ACLVB