TotalEnergies speelt hetzelfde spelletje als Delhaize

Er heerst grote beroering en onzekerheid bij de honderden werknemers van TotalEnergies die zojuist hebben vernomen dat de Canadese buurtwinkelketen Alimentation Couche-Tard hun activiteiten overneemt. Ondanks een winst van meer dan 20 miljard euro in het afgelopen jaar, en ondanks een geplande loonsverhoging met 10% (sic!) van haar CEO Patrick Pouyanné, heeft TotalEnergies besloten een vergelijkbare weg als Delhaize in te slaan.

De aankondiging van de Franse oliereus om zijn netwerk van tankstations in Duitsland en de Benelux af te stoten, sloeg als een bom in bij het personeel van TotalEnergies Belgium. In België zijn ruim duizend werknemers geïmpacteerd, waarvan meer dan 130 in de petroleumsector. De garanties inzake loon- en arbeidsvoorwaarden zijn beperkt tot één jaar, terwijl TotalEnergies de benzinestations nog minstens gedurende vijf jaar van brandstof (met brand image!) zal voorzien.

De overname is geen primeur voor Couche-Tard. De groep uit Quebec had eerder al het Deense netwerk van de Noorse oliegigant Statoil opgekocht, alvorens het merk geleidelijk te laten uitdoven en de naam ervan te veranderen. Bovendien lijkt Couche-Tard de gewoonte te hebben aangekweekt om zijn dienstverlening te delokaliseren naar lagelonenlanden... na één jaar uitbating. De vrees dat dit een strategie van sociale dumping is, wordt derhalve reëel.

De vakbonden kregen het nieuws pas enkele minuten vóór het personeel te horen. Erger nog, de groep deinsde er niet voor terug het nieuws bijna gelijktijdig door te spelen aan de pers, die het al verspreidde terwijl de vergadering nog bezig was en de personeelsvergadering zelfs nog niet had plaatsgevonden.

Aanstaande woensdag vindt er een buitengewone ondernemingsraad plaats op de hoofdzetel van TotalEnergies Belgium. Wij hopen meer duidelijkheid te krijgen over deze beslissing en vooral meer concrete garanties voor de toekomst van de werknemers van TotalEnergies.