Een permanent standbeeld ‘van bouwvakkers voor bouwvakkers’ op het Nieuw-Zuid.

Op 18 juni 2021 vielen 5 doden en 9 gewonden bij de instorting van een school in aanbouw op Nieuw-Zuid. Ter ere van de slachtoffers, maar ook voor alle andere bouwvakkers die op een werf het leven lieten, vragen de vakbonden aan het Antwerpse stadsbestuur om op deze site het standbeeld ‘De hand, taal der werkelijkheid’ een permanente bestemming te geven.

Ter ere van de slachtoffers van de ramp op Nieuw-Zuid, maar ook voor alle andere bouwvakkers die op een werf het leven lieten, onthulden we vorig jaar op onze herdenking een standbeeld. We kondigden toen reeds aan dat we er als vakbonden tevens voor zullen blijven ijveren om dit herdenkingsmonument ‘van bouwvakkers voor bouwvakkers’ een permanente plaats te geven op deze site.

Met dit standbeeld willen we de slachtoffers blijvend herinneren en aandacht vragen voor de structurele problemen in de sector. Onderaanneming en detachering zijn immers het standaard bedrijfsmodel geworden om goedkope en precaire arbeidskrachten te leveren voor de bouwindustrie. Het leidt tot sociale dumping waarbij werkgevers sociale en arbeidswetgeving omzeilen uit winsthonger. Dit leidt vervolgens tot een neerwaartse spiraal van loon- en arbeidsvoorwaarden, maar ook tot meer onveilige werkomstandigheden. De sector bouw wordt helaas dan ook geconfronteerd met een hoog cijfer aan dodelijke arbeidsongevallen.

Maar met dit standbeeld willen we tevens een hulde brengen aan alle bouwvakkers. Een hulde aan alle bouwvakkers die dagelijks aan het werk zijn op alle werven in het land en zo onze maatschappij dag in dag uit mee opbouwen. Het monument ‘De hand, taal der werkelijkheid’ van sociaal geëngageerd kunstenaar Frans Wuytack draagt dan ook een positieve boodschap uit van arbeidersstrijd, bewustzijn en solidariteit.

Antwerpen staat gekend om zijn vele monumenten waar de hand centraal staat. Van de handjes op het MAS, de supergrote hand op de Meir, de vreedzame hand in het Centraal Station, de Antwerpse handjes als koekje tot de Romeinse soldaat Brabo voor het stadhuis die de hand van de reus Antigoon in de schelde werpt… Je vind doorheen heel Antwerpen handen. We zijn er dan ook van overtuigd dat ‘De hand, taal der werkelijkheid’, een standbeeld ‘van bouwvakkers voor bouwvakkers’ zijn rechtmatige plaats heeft op deze site.

Ondanks herhaalde vraag verkregen wij tot op vandaag nog geen toelating van het Antwerpse stadsbestuur om een definitief standbeeld ‘van de bouwvakkers voor de bouwvakkers’ te plaatsen op deze site[1]. Steun jij onze oproep? Onderschrijf dan onderstaande mail en zet zo mee druk op het Antwerpse stadsbestuur

Mail deze boodschap naar Bart De Wever of tag hem in een tweet.

Geachte burgemeester,

Geachte Schepenen,

 

Op 18 juni 2021 vielen 5 doden en 9 gewonden bij de instorting van een school in aanbouw op Nieuw-Zuid. Ter ere van de slachtoffers, maar ook voor alle andere bouwvakkers die op een werf het leven lieten, vragen de vakbonden aan het Antwerpse stadsbestuur om op deze site het standbeeld ‘De hand, taal der werkelijkheid’ een permanente bestemming te geven.

Met deze mail wens ik de vraag van de vakbonden voor een permanent standbeeld ‘van de bouwvakkers voor de bouwvakkers’ op het Nieuw-Zuid te onderschrijven. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ‘De hand, taal der werkelijkheid’ zijn rechtmatige plaats heeft, naast een gedenkplaat van de stad, op het grasveld tussen de Jos Smolderenstraat en de Jan Vanhoenackkerstraat.

 

Met beleefde groeten,

 

[1] Meer specifiek het grasveld tussen de Jos Smolderenstraat en de Jan Vanhoenackkerstraat, 2000 Antwerpen.