Verantwoordelijke werkgevers gezocht

Voor ABVV Scheikunde is elk arbeidsongeval er één te veel. De laatste beschikbare statistieken zijn niet geruststellend. Elk jaar worden meer dan 1300 werknemers het slachtoffer van een ongeval met tijdelijke arbeidsongeschiktheid en bijna 300 werknemers hebben door een arbeidsongeval een blijvende arbeidsongeschiktheid. Werken in de chemische industrie laat dus soms zijn sporen na op het lichaam en in de hoofden van de werknemers.

Arbeidsongevallen nemen toegrafiek

  • Het aantal arbeidsongevallen die leiden tot tijdelijke en permanente ongeschiktheid gaat tussen 2016 en 2019 in stijgende lijn (+ 3,5%).
  • Een daling van de arbeidsongevallen in 2020 door corona (impact tijdelijke werkloosheid en telewerk).
  • In 2021 is er al terug een stijging van de arbeidsongevallen met 6% in vergelijking met 2020.

 

60In 2021 had 60% van de arbeidsongevallen in de scheikunde een tijdelijke of zelfs permanente ongeschiktheid tot gevolg en dat is vooral slecht nieuws voor 50-plussers. “Deze categorie werknemers lopen meer risico op een zwaar arbeidsongeval in vergelijking met andere werknemers in het bedrijf. In hun geval gaan ongevallen vaker gepaard met een hogere kans op een blijvende invaliditeit”, benadrukt Andrea Della Vecchia voor ABVV Scheikunde.

1 werknemer op 3 in de scheikunde, maar ook in de petroleumsector is 50+ en heeft dus een hoger risico om slachtoffer te worden van een arbeidsongeval met blijvende invaliditeit.

Veiligheid is een syndicale prioriteit

Voor ABVV Scheikunde is ieder arbeidsongeval er één teveel. “Achter de droge weergave van de cijfers zitten mensen zoals jij en ik die in veel gevallen, door de job die men deed, levenslang (fysiek) beperkt zullen worden in hun functioneren”.

We roepen de werkgevers dan ook op om meer aandacht te hebben voor de veiligheid van hun werknemers op de werkvloer: “enerzijds moeten meer ervaren werknemers specifieke aandacht krijgen binnen bedrijven, anderzijds gaat preventie en bescherming op het werk alle werknemers gedurende hun hele loopbaan aan. Voorkomen is beter dan genezen”.

Om de scheikundebedrijven te ondersteunen bij hun inspanningen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, kunnen de sociale gesprekspartners in de sector rekenen op het Demografiefonds. Dit fonds adviseert en ondersteunt bedrijven die investeren in betere werkomstandigheden, bijvoorbeeld arbeidstijdverkorting, in dienst nemen van extra werknemers, een betere indeling van ploeg- en nachtarbeid, … .