25.000 militanten gemobiliseerd voor vakbondsrechten en tegen sociale dumping

Het stakingsrecht is in gevaar! Het gemeenschappelijk vakbondsfront trekt aan de alarmbel en mobiliseerde zijn activisten op maandag 22 mei in Brussel. Zo'n 25.000 activisten trokken naar Brussel om te protesteren tegen sociale dumping en om de vakbondsrechten te verdedigen. Deze twee aanvallen op de sociale rechten worden meer dan ooit gesymboliseerd door de situatie waarin de werknemers van Delhaize sinds 9 weken verkeren.

De strijd van de werknemers van Delhaize is de strijd van iedereen

Ter herinnering: de directie van Delhaize wil de 128 winkels die nog tot de groep behoren in franchise geven om hun loonkosten te verlagen en zo hun winst te verhogen. Maar franchising zal verschrikkelijke gevolgen hebben voor de werknemers die op termijn hun loon en arbeidsvoorwaarden zullen zien verminderen. Dit is onaanvaardbaar voor deze werknemers, die sinds de aankondiging van dit plan door de directie stakingsacties voeren. Een plan dat niets minder is dan sociale dumping. De mobilisatie van de werknemers van Delhaize heeft de tweede aanval van de directie van Delhaize in gang gezet, ditmaal op de vakbondsvrijheden. Na een gerechtelijke beslissing mogen de stakers van Delhaize niet langer klanten blokkeren aan de ingang van de winkels, ze riskeren een boete van 1000 euro per klant.

Ook al staat de situatie bij Delhaize op de voorgrond in de media, we mogen de talrijke aanvallen op de vakbondsvrijheden van de laatste jaren niet vergeten met de steeds frequentere veroordeling van vakbondsleden.

De betoging van vandaag was dus veel belangrijker dan Delhaize alleen, want wat daar gebeurt, kan morgen in een ander bedrijf, in een andere sector gebeuren. Dat kunnen we niet accepteren. Bedankt aan iedereen die deel nam aan de nationale betoging op 22 mei. De strijd gaat verder.