IndustriAll Europe: eerste balans op de tussentijdse conferentie

De tussentijdse conferentie van IndustriAll Europe (IAE) in het Griekse Thessaloniki werd zopas afgerond onder het motto “De kracht van een vakbond”. De IAE is een federatie van Europese vakbonden die werknemers vertegenwoordigen in uiteenlopende sectoren zoals metaal, scheikunde en energie, maar ook textiel en kleding. Ze is de spreekbuis van 7 miljoen werknemers via 180 aangesloten nationale vakbonden in 38 Europese landen.

Deze conferentie was de eerste grote bijeenkomst sinds de pandemie. Bijgevolg werd er reikhalzend naar uitgekeken. Ze heeft ook bijgedragen tot het uitstippelen van concrete ambities voor de toekomst. In heel Europa is de versterking van vakbonden broodnodig. Zonder sterke vakbonden zijn er geen billijke lonen of arbeidsvoorwaarden. En zonder sterke vakbonden is er geen sprake van solidariteit of vrede in Europa. 

Syndicale rechten overal onder vuur

Getuigenissen van syndicalisten van over heel de wereld volgen elkaar op en hekelen de aanvallen op syndicalisten, de precarisering van het werk en de aantasting van syndicale verworvenheden zoals de collectieve onderhandelingen en de sociale dialoog die nochtans de pijlers vormen tegen de verarming van de werknemers en het belangrijkste instrument zijn voor de ontplooiing van de arbeidersklasse.

Na de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de opkomst van een asociaal overheidsbeleid op zowel nationaal als Europees niveau, hebben we samen vastgesteld dat het hoog tijd was om ons te verenigen en een Europees industriebeleid uit te werken dat een rechtvaardige transitie en duurzame kwaliteitsbanen mogelijk maakt. Samen eisen we een krachtdadig beleid voor de ontwikkeling van duurzame energie maar ook een grootschalige en snelle herindustrialisering van Europa.

Een eerlijke herverdeling van de rijkdom

De conferentie bood ook de gelegenheid om nogmaals te wijzen op de voorwaarden gekoppeld aan de financiële steun voor bedrijven. Het kan niet dat bedrijven die heel goed boeren, steun krijgen en tegelijkertijd hun werknemers de laan uitsturen. De eerlijke herverdeling van rijkdom moet eveneens een blijvend aandachtspunt zijn. Ze moet een collectieve arbeidsduurvermindering en een sterke financiering van de sociale zekerheid mogelijk maken.

Vandaag keren multinationals miljoenen aan dividenden uit, delokaliseren ze hun activiteiten en maken ze schaamteloos misbruik van het milieu en de werknemers. Als antwoord op deze aanvallen moeten we ons verenigen om kwaliteitsvolle jobs in Europa te verdedigen. Opleiding en het voortdurend aanscherpen van de knowhow vormen nog steeds één van de pijlers om werknemers effectief in hun bedrijf te houden. Opleiding is een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat ze de transitie en de evolutie van hun beroep kunnen opvangen.

Oekraïense syndicalisten aan het woord

We aanhoorden de getuigenissen van Oekraïense syndicalisten, nieuwe leden van IAE. Bij deze gelegenheid herhaalde IAE haar pacifistische standpunt over de agressieoorlog in Oekraïne. 

Daarnaast gaf een kameraad uit Wit-Rusland uitleg over de herhaaldelijke aanvallen en bedreigingen tegen syndicalisten. Velen van hen zitten momenteel onder onmenselijke omstandigheden gevangen voor het uitoefenen van hun syndicale job.

Er werd ook voor het eerst een nieuwe prijs uitgereikt om de verdediging van LGBTQI+-werkneemsters en -werknemers aan te moedigen. Het betreft de Workplace Diversity Award. We hoorden o.m. een positieve getuigenis van FIOM CGIL (Italië) over dit nieuwe initiatief. 

Tot slot zal de Algemene Centrale – ABVV via haar werking op het terrein, de eisen van de werknemers blijven uitdragen en ervoor zorgen dat de uitvoering van de gezamenlijk genomen beslissingen geen dode letter blijft en dat de strijd voor waardig werk voor elke werknemer en werkneemster een onvoorwaardelijke prioriteit blijft.