Antwerpse week van rouw in de bouwsector & herdenking ramp nieuw-zuid

2 jaar na de ramp op de werf van Nieuw-Zuid te Antwerpen waar 5 dodelijke slachtoffers en 9 zwaargewonden vielen, zijn er nog steeds geen structurele maatregelen genomen in de strijd tegen sociale dumping. Wat houdt ons tegen? 

Tussen 2016 en half 2022 zijn er in België 214 bouwvakkers gestorven op een werf.  In diezelfde periode zijn er meer dan 33.000 arbeidsongevallen gebeurd in de bouw met een blijvende ongeschiktheid. Deze officiële cijfers, hoe hallucinant ook, houden nog niet eens rekening met de slachtoffers onder de gedetacheerde werknemers en zelfstandigen. Wij willen ook deze slachtoffers een gezicht geven.

Van 19 tot 23 juni houden we daarom in gemeenschappelijk vakbondsfront een week van rouw.  Zwarte linten worden aan de bedrijfsvoertuigen gehangen, bouwvakkers dragen een black ribbon.

Op 23 juni sluiten we deze week af met een herdenking op de plaats van het ongeval met de school op Nieuw-Zuid te Antwerpen.   Deze herdenking zal doorgaan om 9u op de plaats waar de school in aanbouw instortte.  We verzamelen om 8u30 op Nieuw-Zuid te Antwerpen aan de hoek Jos Smolderenstraat/Jan Vanhoenackerstraat

Met deze week van rouw en herdenking willen we in eerste instantie het leed van de slachtoffers en hun nabestaanden blijvend onder de aandacht brengen.  Recent gaf het Antwerpse stadsbestuur immers groen licht voor de heropbouw van de ingestorte school terwijl de oorzaak van de ramp nog steeds niet uitgeklaard is. Intussen vernemen we dat de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers een vergoeding zouden ontvangen. We juichen dit initiatief toe, maar zullen er op toezien dat er een correcte regeling komt voor àlle slachtoffers en dit zo snel mogelijk. Het Antwerpse stadsbestuur en de hoofdaannemer wensen hiermee opnieuw over te gaan tot de orde van de dag zonder lessen te trekken uit het verleden en hun beleid terzake aan te passen. Dit is onaanvaardbaar! 
Met deze week van rouw en herdenking willen we ook opnieuw breder de alomtegenwoordige dumpingpraktijken, de onveiligheid en het hoge cijfer aan dodelijke arbeidsongevallen in de sector aanklagen. De sector wordt al jaren gerund op basis van een verdienmodel waarbij alle kosten worden afgewenteld op de werknemers en de verantwoordelijken de andere kant op kijken. Dit moet stoppen. Waar blijft de politieke daadkracht 2 jaar na de maatschappelijke verontwaardiging rond het drama op Nieuw-Zuid en 1 jaar na het grootste Europese dossier van mensenhandel op de werf Borealis?

Onze boodschap is duidelijk: winsten mogen niet voor mensenlevens komen. We eisen veilige en gezonde werkplaatsen en structurele maatregelen tegen sociale dumping!