Onderhandelingen glassector vastgelopen: werkgevers doen de deur dicht

De onderhandelingen over een nieuw akkoord over de arbeidsvoorwaarden en loon in de glassector zijn in een impasse geraakt. Na drie onderhandelingsdata hebben de werkgevers besloten de onderhandelingen te staken.

Concrete voorstellen
De vakbonden hadden gisteren aan het eind van de dag een concreet voorstel gedaan aan de werkgevers:

•             koopkrachtpremie van minimum € 125 en maximum € 350,
•             aanpassing van het sectorale loonindexeringsmechanisme,
•             erkenning van zwaar werk door een sectorale vrije dag,
•             afschaffing van lonen voor nieuwe werknemers en studenten,
•             hogere verplaatsingskosten,
•             bestaanszekerheid bij tijdelijke werkloosheid.

Daarbij zijn we, ondanks de verplichting voor bedrijven om vijf individuele opleidingsdagen te geven, overeengekomen om een gefaseerde aanpak over een lagere periode in te voeren.

De eisen van de vakbonden omvatten ook de oprichting van een fonds voor een rechtvaardige transitie. Bedrijven en werknemers in de sector moeten namelijk, met het oog op de klimaatnood, concrete maatregelen nemen. De klimaattransitie mag geen negatieve gevolgen hebben voor werknemers of bedrijven.

Stromannen
De vakbonden stonden opnieuw tegenover werkgeversvertegenwoordigers zonder mandaat. De afgelopen twee weken zijn we voortdurend geconfronteerd met stromannen, die niet in staat waren om te antwoorden op de legitieme eisen van de werknemers.

De aandeelhouders hebben, zonder zelfs maar deel te nemen aan de debatten, vanuit hun ivoren torens besloten om de werknemers een sectoraal akkoord te ontzeggen. Zo brengen ze de onderhandelingen binnen bedrijven in gevaar. Erger nog, door de stekker eruit te trekken, hebben de werkgevers er eenzijdig voor gekozen om oudere werknemers niet te laten genieten van eindeloopbaanregelingen.

Sociale vrede verbroken
Voor onze organisaties is dit een onverantwoordelijke houding van de werkgevers. We hebben hen eraan herinnerd dat er zonder een sectoraal akkoord er geen sectorale vrede kan zijn in de glassector.

We roepen alle delegees op om vanaf vandaag vergaderingen en werkonderbrekingen te organiseren! Werknemers uit de glassector verdienen respect!