Sluiting Sappi Lanaken: gemeenschappelijk vakbondsfront werkt aan sociaal plan voor werknemers

Dinsdagochtend kondigde de directie van de papierfabriek Sappi in Lanaken op een bijzondere ondernemingsraad aan de vakbonden en het personeel dat de fabriek in het eerste kwartaal van 2024 de deuren zal sluiten. Het nieuws sloeg als een bom in, gezien maar liefst 550 mensen hun job verliezen. Wij geven in elk geval niet op!

Gisteren/11 oktober is er met de militanten van het ABVV en ACV een strategie bepaald om te komen tot een zo omvattend mogelijk sociaal plan voor Sappi Lanaken, indien in de wet-Renault zou blijken dat er geen alternatieven zijn om de sluiting af te wenden.

Wij hebben vervolgens de directie gezien, die deze week nog graag de productie zou heropstarten. Na de gesprekken met de directie is duidelijk gebleken dat dat een onrealistische verwachting is. Deze week zal er niet meer geproduceerd, noch geladen worden. Iedereen zal de tijd krijgen om de zware klap te verwerken.

Door de aankondiging heeft de werkgever de sociale vrede opgezegd. Werknemers zijn hun vertrouwen kwijt en vragen zich af waarom ze nog wel zouden werken voor de multinational die hen, hun gezinnen en de regio in de steek laat.

De directie heeft laten verstaan dat ze borg staat voor een goed sociaal plan en dat zij begrijpen welk de impact is van hun beslissing. Hoe goed dat plan zal zijn, zal blijken uit de onderhandelingen.

Wij hebben laten weten dat de werknemers maandagochtend slechts onder voorwaarden zullen heropstarten. Er moet een financiële stimulans komen om het vertrouwen te herwinnen van alle werknemers; vasten, tijdelijken en uitzendkrachten.

De werknemers zullen de stock slechts geleidelijk vrijgeven naarmate er geproduceerd wordt. Zo blijven de magazijnen strategisch vol. De productie zal enkel zolang duren zolang er positieve ontwikkelingen zijn rond de opmaak van een sociaal plan waarin iedereen betrokken wordt. Er komt een verhoogde bezetting op de plekken waar er te pas en te onpas overuren moeten gedraaid worden, opdat overuren niet meer nodig zijn.

Sappi is ingegaan op deze eisen en als teken van goodwill heeft Sappi ons laten weten om onvoorwaardelijk de financiële eisen uit de lopende cao-onderhandelingen toe te kennen.