Sluiting Sappi Lanaken: procedure Renault nog niet van start

Vorige week dinsdagochtend kondigde de directie van de papierfabriek Sappi in Lanaken op een bijzondere ondernemingsraad aan de vakbonden en het personeel aan dat zij de intentie hebben om de fabriek in het eerste kwartaal van 2024 te sluiten. Gisteren zaten we aan tafel om te praten over een aantal startvoorwaarden die voor ons belangrijk zijn om deel te nemen aan het overleg m.b.t. de procedure wet-Renault.

We zijn als vakbonden gisteren de vergadering ingestapt met de directie om een aantal startvoorwaarden voor te leggen. Deze hebben zij toegezegd:

  1. Er wordt niemand ontslagen vooraleer er een sociaal plan is.
  2. Iedereen die de intentie heeft om vrijwillig te vertrekken, moet dit kunnen doen en wordt meegenomen in het sociaal plan.
  3. De syndicale werking zal tot het einde van het project gewaarborgd blijven.
  4. Alle openstaande verlofdagen en overuren zullen onder de loep genomen worden, een oplossing wordt gezocht nog voor eind dit jaar.
  5. Management engageert zich om onze huidige SWT-regeling mee op te nemen in het toekomstige sociaal plan.

Vandaag/18 oktober gaan we met de vakbonden gezamenlijk naar de hoofdzetel van ACV Bie voor een studiedag rond de wet-Renault.

Donderdag gaan wij terug naar de onderhandelingstafel en zullen pas de eerste echte gesprekken in het kader van de wet-Renault plaatsvinden.