Sappi Lanaken: Werknemers SAPPI teleurgesteld in gemeenteraad Lanaken

Gisterenavond stond Sappi Lanaken op de agenda van de gemeenteraad in Lanaken. Een grote delegatie van de werknemers woonden deze bij en keerden teleurgesteld terug naar huis.

De politiek heeft het openhouden precies al opgegeven. Men moet zich geen illusies maken onderstreept de Burgemeester op de gemeenteraad. Er werd enkel gepraat over de sluiting, de aankoop van de terreinen, VDAB zitdagen voor werklozen enz. Zeer ontmoedigend en niet respectvol naar de werknemers toe.

De werknemers zijn momenteel nog volop bezig met de procedure Renault. In die fase is het aan de werknemers om vragen te stellen en antwoorden te krijgen over de motivatie en de gegrondheid van het voornemen tot sluiting. Ter zelfder tijd proberen de werknemers er alles aan te doen om bepaalde conclusies aan te vechten en alternatieven te onderzoeken voor de sluiting. Ook een recht dat voorzien is in de procedure Renault.

Het gaat dan over het openhouden van de fabriek of bepaalde afdelingen: de vellenzaal, de expeditie, de productie van pulp, het langer maken van nieuwe producten, het terug bekomen van pakketten die doorgeschoven zijn naar andere fabrieken,…

Op geen enkel moment is er van uit het gemeentebestuur een overleg gevraagd met de werknemers, er is door hen enkel met de directie samengezeten.

Wij hebben de indruk dat het gemeentebestuur over de hoofden van de betrokken werknemers heen handelt.