Cytiva Belgium stopt weekendploeg en omzeilt de wet-Renault

Cytiva Belgium, het vroegere Pall Life Sciences, maakte op de bijzondere ondernemingsraad van 28 september bekend dat het de weekendploeg wil stopzetten. 61 werknemers zijn betrokken. De onderneming gaat niet over tot ontslagen, maar rekent op het vrijwillig vertrek van de werknemers. Zo omzeilen ze de wet-Renault en een waardig sociaal plan.

Ondanks de monsterwinsten gaat de tewerkstelling in het bedrijf er al een hele tijd op achteruit. In 2022 werd al afscheid genomen van 100 uitzendkrachten die al meer dan een jaar actief waren in het bedrijf. Zonder enige vergoeding of sociaal plan. Door de overcapaciteit is zowel in de weekendploeg als in de weekploeg regelmatig economische werkloosheid.

Nu wil de directie de weekendploeg stopzetten. 61 werknemers zijn betrokken, maar in plaats van een procedure collectief ontslag op te starten en de geijkte procedures te volgen, hoopt de directie dat minstens 26 werknemers vrijwillig ontslag nemen. De andere 35 zouden dan in de weekploeg terecht kunnen. Om mensen te ‘motiveren’ om te vertrekken, is het bedrijf bereid een premie te betalen die gelijkstaat aan de wettelijke verbrekingsvergoeding.

Wat is dan het probleem? Wel, er zijn meerdere problemen:

  • Wie vrijwillig vertrekt, heeft geen recht op een werkloosheidsvergoeding.
  • Door de wet-Renault te omzeilen, probeert het bedrijf de vakbonden buiten spel te zetten en een waardig sociaal plan te vermijden.
  • Een bedrijf dat jaarlijks monsterwinsten (155 miljoen in de periode 2020-2021-2022) maakt en die uitbetaalt aan zijn aandeelhouders, zou op zijn minst verantwoordelijkheid moeten nemen over zijn werknemers.
  • Individuele werknemers werden onder druk gezet om een beslissing te nemen, net voor de herfstvakantie met een deadline van 4 dagen. De directie trachtte zo de onderhandelingen met de vakbonden te ondermijnen.

Morgen/donderdag 9 november om 13u organiseren de vakbonden personeelsvergaderingen om het personeel een stand van zaken te geven en zich te beraden over acties.