De Waalse regering heeft gestemd voor een hervorming van de dienstenchequesector!

Op vrijdag 1 december stemde de Waalse regering voor de hervorming van de dienstencheques op initiatief van Minister van Werk, Christie Morreale. De nieuwe maatregelen worden ingevoerd vanaf 1 januari 2024 en zullen de koopkracht en het welzijn van de huishoudhulp verbeteren. De strijd werpt vruchten af in Wallonië!

De langverwachte hervorming van de dienstenchequesector werd vrijdagochtend goedgekeurd door de Waalse regering. De maatregelen, die van toepassing zullen zijn vanaf 1 januari 2024, zijn een echte stap vooruit voor zowel werknemers als klanten in Wallonië. De Brusselse regering stemde in juli voor een hervorming. 
Momenteel is de Vlaamse regering de enige die de arbeidsvoorwaarden van huishoudhulpen niet verbetert.

Arbeidsvoorwaarden verbeteren

De verschillende maatregelen van de hervorming zullen de arbeidsvoorwaarden van de huishoudhulp verbeteren. Bedrijven worden verplicht om een risicoanalyse uit te voeren en om de regels voor het toezicht op de gezondheid van werknemers strikt na te leven door verplichte medische controles op de werkvloer te organiseren. Bovendien zullen de verplaatsingskosten beter worden terugbetaald door de werkgever: 100% in plaats van 90% van het sociaal abonnement voor de verplaatsingen van en naar het werk met een privévoertuig of met het openbaar vervoer.

Maatregelen voor bedrijven en gebruikers 

Vanaf nu is het verboden om extra kosten in rekening te brengen aan klanten voor de diensten van een huishoudhulp. In de praktijk moest worden vastgesteld dat slechts een minderheid van de bedrijven dit geld daadwerkelijk gebruikte voor huishoudhulp. De hervorming voorziet ook in een verhoging van de kostprijs van de dienstencheque, die voor de eerste 175 cheques zal stijgen van 9 naar 10 euro. Deze indexering zal slechts een klein effect hebben op gebruikers van dienstencheques, aangezien meer dan 80% van hen momenteel al meer dan € 10 per uur betaalt met de extra kosten die bedrijven in rekening brengen.

De strijd loont

Door onze acties hebben we de belangen van huishoudhulpen in het middelpunt van het debat geplaatst. Deze hervorming is het resultaat van maandenlange mobilisatie en als vakbond willen we eer betuigen aan de strijdbaarheid van de huishoudhulpen. Dankzij hen hebben we zoveel vooruitgang kunnen boeken. Dit resultaat bewijst eens te meer dat mobilisatie loont!