Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar voor de huishoudhulpen?

Federgon, DCO Vlaanderen en de bedrijven aangesloten bij deze twee federaties wensen de huishoudhulpen het allerbeste voor het nieuwe jaar. En daarom nemen ze hun eindejaarspremie af!

Na een reeks sectorale akkoorden met ondermaatse maatregelen, het niet naleven van de normen voor de gezondheid van de werkneemsters en schijnonderhandelingen over de koopkrachtpremie hebben deze twee Nederlandstalige werkgeversfederaties en hun leden op 26 december de cao’s over de eindejaarspremie opgezegd en de economische werkloosheidstoeslag afgeschaft… en dit zonder enig voorafgaand signaal of overleg.

De gekozen datum en de manier waarop er gecommuniceerd wordt, toont nogmaals het cynisme en het gebrek aan empathie van deze twee federaties ten opzichte van de huishoudhulpen. De werkneemsters zijn duidelijk niet hun prioriteit! Vandaag verhogen de werkgevers de extra kosten die ze aanrekenen aan gebruikers, maar  bouwen ze ondertussen het statuut van de huishoudhulpen verder af.

Geld, geld en nog eens geld. Dat is het enige waar ze om geven… en dat terwijl minister Brouns hen net 50 miljoen euro extra heeft toegekend. Ook nu weer zullen ze het schijnargument gebruiken dat er onvoldoende middelen zijn. Terwijl de eindejaarspremie betaald wordt via een fonds dat zich letterlijk en figuurlijk onder het dak van de werkgevers bevindt. De vakbonden vragen alvast een onderzoek naar wat Federgon met deze middelen aanvangt.

De vakbonden hebben al meermaals aangetoond waar al het overheidsgeld naartoe gaat.

Welke ondernemer zou er geen 70 % subsidie per gewerkt uur willen krijgen om dan een concurrent op te kopen, te investeren in een hotel in Turkije of 5 miljoen aan dividenden uit te delen? Het kan allemaal zonder enig opgelegde voorwaarde in de gesubsidieerde sector van de dienstencheques!

Ter herinnering: deze cao’s zijn het resultaat van onderhandelingen tijdens de vorige jaren en geen cadeaus van deze federaties! Voor de vakbonden is deze eenzijdige beslissing een oorlogsverklaring aan de huishoudhulpen en hun gezinnen. Een beslissing die ernstige gevolgen zal hebben. We roepen de huishoudhulpen en hun klanten nu alvast op om een goede keuze te maken wanneer ze voor een dienstenchequebedrijf kiezen.

De regionale ministers moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen ten voordele van de huishoudhulpen, zowel wat betreft het gebruik van overheidsgeld als de kwaliteit van het werk!

Bedrijven subsidiëren om werk te bevorderen is één ding, maar goede jobs garanderen is waar het echt om moet gaan!