Waar zijn de vrouwen in de bouwsector?

Niet genoeg op de werven, dat is een feit. Maar waarom niet? Deze vraag wilden we beantwoorden door twee bijzondere getuigen te interviewen: een boekhoudster én delegee in de bouwsector en een andere vrouw die al enkele jaren op werven werkt. Ze vertellen ons hun uiteenlopende ervaringen, maar zijn het er uiteindelijk over eens dat het verwelkomen van meer vrouwen of personen uit andere minderheidsgroepen (transgenders, personen met een beperking, enz.) op werven vooral een kwestie van opleiding en wilskracht is.

Vooroordeel 1: "De lasten zijn te zwaar"

Mimouna: Het is waar, we dragen veel gewicht in de sector en dat is niet altijd gemakkelijk voor een vrouw. Ik moet echter toegeven dat ik vroeger, als zorgkundige, patiënten moest verplaatsen. Dat was niet bepaald lichter. Als moeder is het soms ook wel zwaar om je baby mee te sleuren in zijn maxi-cosy. Ik weet dus niet of dat argument echt standhoudt.

Val: Voor mij is dat argument niet correct. De zakken die we in de bouw tegenwoordig gebruiken, worden steeds kleiner. Het verminderen van het gewicht van de zakken is trouwens goed voor iedereen, niet alleen voor de rug van vrouwen. Ik heb nooit problemen gehad bij het dragen van zakken. Niemand zegt trouwens dat een baby te zwaar is voor de moeder wanneer ze hem in de armen draagt. Iedereen vindt dat normaal. Dat bewijst dat vrouwen in staat zijn om deze gewichten te dragen. Ik was vroeger ook zorgkundige en kon toen mensen verplaatsen die drie keer mijn gewicht wogen. Het is gewoon een kwestie van techniek.

Vooroordeel 2: "Er zijn geen toiletten of kleedkamers"

Val: Dit argument kruipt echt onder mijn huid! Dat is niet wat me tegenhoudt om vandaag te werken. Weet je trouwens hoeveel een chemisch toilet kost? 60 euro. Voor die prijs plaats je een toilet in de camionette en is er geen probleem meer. En niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen. Iedereen heeft toch recht op een toilet? Hetzelfde geldt voor kleedkamers. Dit zijn gewoon smoesjes.

Vooroordeel 3: "Het materiaal is niet geschikt voor vrouwen"

Val: Aangepast materiaal bestaat, maar ik moet toegeven dat je soms iets langer moet zoeken, zoals bijvoorbeeld naar handschoenen. In de meeste winkels vind je geen maat 7, omdat het vaak bij maat 8 begint. Maar ze bestaan wel. Voor gereedschap heb ik nooit problemen gehad.

Vooroordeel 4: "Vrouwen zijn niet welkom"

Val: Dat is een feit. Wat ik echt niet kan verdragen is wanneer ik mijn werk, dat ik trouwens op mijn duimpje ken, op een werf doe en er een man langskomt om te controleren, om over te nemen of om te vragen of het wel zal gaan… Gasten, dat is mijn werk, I got this! En dan heb ik het nog niet eens over seksistische opmerkingen of pesterijen.

Mimouna: Je hebt gelijk, er moet nog veel veranderen. Ik heb wel de indruk dat we vandaag de zaadjes zaaien en we er later de resultaten van zullen zien. We moeten met kleine dingen beginnen om de houding van mensen te veranderen.

Vooroordeel 5: "Mensen zijn er niet klaar voor om vrouwen op werven te zien"

Val: Van jongs af aan worden we geconditioneerd om een model te volgen: word niet vuil, zit netjes, verzorg je, … Voor mij is het vooral een kwestie van opleiding. En er is nog werk aan de winkel: sommige leerkrachten nemen nog steeds de vrijheid om seksistische grappen te maken, terwijl het onderwijs een belangrijke rol speelt in de integratie van vrouwen in de sector. We mogen namelijk niet vergeten dat grensoverschrijdend gedrag op de werven nog steeds dagelijkse kost is.

Mimouna: Werkgevers dragen ook een deel van de verantwoordelijkheid. Vaak willen ze geen vrouwen aannemen uit angst om hun teams uit balans te brengen. Het is duidelijk dat we allemaal aan een betere verstandhouding moeten werken. Het tekort aan arbeidskrachten in de bouw is misschien een teken dat het tijd is om een einde te maken aan deze discriminatie en om houdingen en cijfers te veranderen: op sectorniveau, op werven, is 99% van de arbeiders man tegenover 1% vrouw. In mijn bedrijf is bijvoorbeeld 13% van de ingenieurs vrouw en in het topmanagement is slechts 2% vrouw. 

Meer vrouwen op de werven? Dat is mogelijk. Echter moeten leraren, werkgevers en werknemers samenwerken om de sector inclusiever te maken. Het is gewoon een kwestie van gezond verstand.•