Sioen: Akkoord over ontslagvergoeding voor de 79 ontslagen werknemers

In oktober 2023 kondigden de werkgevers van Sioen, in Moeskroen, hun plan aan om de spinnerij-afdeling met 79 werknemers te sluiten. Er werd een ontslagvergoeding aangeboden, maar de vakbonden verlieten de onderhandelingen in afwachting van een aanvaardbaar voorstel van de directie. Dinsdag werd er een akkoord bereikt.

Terwijl het management van Sioen de sluiting van haar spinnerij in Moeskroen verdedigde door de stijgende energie- en grondstofkosten in de textielsector, was deze strategie voor ABVV Textiel enkel ingegeven door winstbejag. Sioen doet het namelijk goed en is niet bang om gigantische dividenden uit te keren aan haar aandeelhouders.

Ondanks de goede financiële gezondheid van de groep en de vele inspanningen van de werknemers in de voorbije jaren, waren de ontslagvergoedingen voor de ontslagen werknemers echter onaanvaardbaar. Het gemeenschappelijke vakbondsfront verliet daarom de onderhandelingstafel en bereidde actie te ondernemen om het management van Sioen tot rede te brengen.

Op dinsdagmiddag keerden de sociale partners terug naar de onderhandelingstafel en bereikten ze een akkoord dat door iets meer dan 60% van de werknemers werd goedgekeurd.