Strijden voor toiletten, iets uit de prehistorie
In de groene omgeving van Chimay in het uiterste zuiden van Henegouwen, vlakbij het racecircuit, ligt een chemisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van buizen en doppen voor hygiëne-, voedings- en industriële toepassingen. Dit familiebedrijf, dat veel lokale mensen in dienst heeft, ging al twee keer failliet, maar is er telkens in geslaagd om de klap te boven te komen. De overname van het bedrijf door Multitubes in 2015, met slechts 39 werknemers, heeft het sociale overleg zwaar onder druk gezet. Maar tegenwoordig wint het zijn rechten terug dankzij Miguel en Romuald, afgevaardigden van het ABVV.
Omdat het aantal werknemers bij Multitubes in Chimay de grens van 50 heeft overschreden, konden er in 2024 sociale verkiezingen plaatsvinden om de werknemersvertegenwoordigers in het CPBW te kiezen. De verkiezingsuitslag was in het voordeel van het ABVV dat de twee beschikbare mandaten in de wacht heeft gesleept. De komende vier jaar zullen Miguel en Romuald voor een grote uitdaging staan, want er moet nog veel worden opgebouwd m.b.t. het sociaal overleg in het bedrijf.
Miguel woont op een steenworp van het bedrijf. Hij heeft het faillissement van 2015 meegemaakt, een ware tragedie voor de werknemers in de regio. “Het was echt moeilijk. Het bedrijf had evengoed kunnen verdwijnen, maar dankzij onze mobilisatie hebben we een deel van de jobs kunnen redden. De rechtbank gaf ons gelijk en stond de verkoop toe aan Multitubes, een Nederlandse groep. Deze overname had een strategische waarde, omdat ze haar productie kon uitbreiden en haar exportpositie binnen Europa kon verbeteren. Het nadeel was dat er slechts 39 werknemers werden behouden. Alles moest opnieuw worden opgebouwd vanuit syndicaal oogpunt.”
Een belangrijke stap in deze wederopbouw werd gezet in mei 2024: “Deze twee mandaten in het CPBW zijn een beloning voor het werk dat de afgelopen jaren werd verricht,” legt Miguel uit. “De laatste jaren heb ik als vakbondsafgevaardigde continu de belangen van mijn collega’s verdedigd t.o.v. een directie die niet hoog oploopt met het sociaal overleg. Welzijn is ver te zoeken in het bedrijf en de werknemers willen dat dat verandert. Dát hebben ze goed begrepen. Daarom is de meerderheid van hen komen stemmen. Het is een mooie erkenning en het sterkt ons in onze gesprekken met de directie.”
Respect voor sociaal overleg afdwingen
En ze zullen de handen ineen moeten slaan tegenover een directie die niet echt openstaat voor dialoog en haar ideeën wil opdringen. Voor Miguel is een van de eerste uitdagingen het opzetten van een echte sociale dialoog binnen het bedrijf: “Onze directie is Nederlands. In dit land, dat toch heel dicht bij België ligt, is de vakbondscultuur vrijwel onbestaande. Als afgevaardigden staan we niet erg hoog aangeschreven. Het feit dat er nu een CPBW in het bedrijf is, zal de directie verplichten om regelmatig bijeenkomsten te organiseren en het zal ons in staat stellen om vooruitgang te boeken in dossiers die belangrijk zijn voor de werknemers.”
Strijden voor toiletten
Sommige zaken waarvoor we moeten strijden, zijn ronduit schokkend: “Al jaren vragen we de directie om degelijke toiletten in de fabriek. Ze zijn onhygiënisch en stinken verschrikkelijk. Dit is toch een strijd uit de prehistorie?! De toiletten in de directiekantoren zijn daarentegen zo goed als nieuw. Een ander schrijnend voorbeeld: terwijl de temperaturen in de fabriek kunnen oplopen tot 35°C, hebben we geen waterfontein. Het is aan ons om daar iets tegen te doen. Het welzijn van de werknemers is geen prioriteit voor de directie. Daar moet verandering in komen,” aldus Romuald.