Het demografiefonds: een voordeel voor de werknemers van Soudal Turnhout

In het demografieplan van Soudal staan oa extra verlof, extra aanwervingen, maatregelen om meer te bewegen, healthchecks en ergonomische investeringen opgenomen.

We namen contact op met onze ABVV Scheikunde -afgevaardigde Kim Van de Velde om hierover te informeren.

Kun je jezelf en je vakbondsteam voorstellen?

Ik werk al 17 jaar voor Soudal in Turnhout. De eerste tien jaar werkte ik in een vaste nachtploeg en nu in een tweeploegensysteem. Naast mijn taken in de productie ben ik ergonoom voor het bedrijf. Ik geef training en advies aan collega's over hoe ze hun werk zo ergonomisch mogelijk kunnen uitvoeren. Ik zit ook in de vakbondsafvaardiging en vertegenwoordig de werknemers in de ondernemingsraad.

Ons vakbondsteam van ABVV Scheikunde? Dat groeit voortdurend! We zijn aanwezig in de meeste ploegen en afdelingen, zodat allerlei informatie snel bij de werknemers terechtkomt. Er is een goede samenwerking tussen ons en met onze vakbondssecretaris. De sociale dialoog met het ACV en met de werkgever verloopt ook goed.

Kan je iets vertellen over Soudal?

De Soudal Group is een producent van mastieken, lijmen en PU schuimen. Het is een Belgisch familiebedrijf uit Turnhout, dat in 1966 werd opgericht. De groep is vertegenwoordigd in 140 landen met 29 productievestigingen en 79 verkoopkantoren en heeft ca. 4100 medewerkers wereldwijd. In ons bedrijf in Turnhout werken er zo’ n goede 1100 werknemers.

Hoe hebben jullie het Demografiefonds leren kennen?

De eerste keer dat ik hoorde over het Demografiefonds was op een vakbondsvorming. Ik hoorde dat de sector een fonds heeft met als doel om de kwaliteit van jobs te verbeteren. We hebben het toen op de agenda van de OR gezet en onderhandeld over een demografieplan.

Welke maatregelen hebben jullie in het demografieplan opgenomen?

In het eerste actiegebied 'werk' hebben we een extra betaalde leeftijdsdag afgesproken voor werknemers van 55 jaar en ouder. Er werden ook extra aanwervingen afgesproken zodat onze werknemers minder werkdruk hebben.

In het tweede actiegebied 'gezondheid' hebben we een “bike to work” dag afgesproken zodat onze werknemers getriggerd worden om meer te bewegen.  Er zullen ook initiatielessen padel en Yoga worden georganiseerd en het deelnemen aan recreatieve sportwedstrijden zal ook gefinancierd worden door het Demografiefonds. Naast gratis fruit voor iedereen zullen 20 werknemers de gelegenheid hebben om een bodyscan te laten uitvoeren door Energylab in Antwerpen. Daarnaast werden allerhande bovenwettelijke ergonomische investeringen afgesproken zodat het werk op een werkbaardere manier kan worden uitgevoerd. Een deel van deze investeringen gaat over het aanschaffen van hulpmiddelen zodat onze werknemers minder manuele lasten moeten tillen maar ook over hoog-laag bureautafels enz…

In het 3de actiegebied zullen opleidingen peoplemanagementvaardigheden voor leidinggevenden worden gegeven en er zal ook gewerkt worden aan een verbeterd onthaalbeleid voor nieuwe medewerkers zodat ze zich beter kunnen integreren in het bedrijf.

Welke boodschappen wil je nog meegeven aan onze lezers in verband met het Demografiefonds?

Zet de problematiek van werkbaarder werk op de agenda van het sociaal overlegorgaan en probeer een demografieplan af te sluiten.

Elke werkgever in de scheikunde betaalt hiervoor en de werknemers kunnen genieten van werkbaarder werk.

Een goede samenwerking met de andere vakbonden en met de werkgever kan helpen om tot een goed demografieplan te komen.

 

Je wilt ook de arbeidsomstandigheden in je bedrijf verbeteren en vraagt je af: wat is een demografieplan en hoe kom je tot een demografieplan?  Bekijk ons filmpje, ontdek onze brochure – Op weg naar kwaliteitsvolle jobs.

Je kan ook ons online dossier raadplegen of contact met ons opnemen.

 

Op de foto vlnr: Ilse G, Laetitia L, Greet V, Anja B
Bart L, Hassane H, Erwin VM, Kim VdV, Ben D, Thionne M, Sonia A, Tim D, Luc M, Albert S